Cargill Türkiye’de sürdürdüğü 1000 çiftçi 1000 bereket programı kapsamında KONDA ile ortak bir çalışma yürüttü.

Yürütülen çalışmada çiftçinin zihin haritası araştırıldı. Türkiye’de çiftçiler artık teknolojinin olmadığı bir tarımı düşünemiyor.

İki aşamalı olarak gerçekleştirilen çalışmanın ilk fazında “Barometre” araştırması ile Türkiye’deki çiftçilerin son 10 yıldaki demografik değişimi ortaya kondu. İkinci fazda 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programına katılan çiftçilerle mülakat yapılarak “Çiftçinin Zihin Haritası” çıkarıldı.

Araştırmanın ilk fazında, KONDA’nın aylık Barometre araştırmaları ile oluşan birkaç yıllık veri tabanı analiz edilerek, Türkiye’deki çiftçilerin son 10 yıldaki demografik değişimi ortaya konuldu. 10 yıl öncesine göre kendisini modern olarak tanımlayan çiftçilerin oranında artış yaşandığı görüldü.

İkinci fazda ise, Türkiye’de özel sektör tarafından çiftçilere yönelik gerçekleştirilen ilk kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyan Çiftçinin Zihin Haritası araştırması gerçekleştirildi.

Çiftçilerin etkin ve sürdürülebilir mahsul üretimini destekleyen teknolojik ilerlemelere kucak açarak, dijitalleşme ve modernleşme eğilimlerinin arttığını ortaya çıktı.

  • Çiftçiler, yüz yüze iletişim kurmaya ve modern üretim yöntemlerinin somut faydasını bizzat gözlemlemeye ihtiyaç duyuyor. Yeniliğe açık olan ve teknolojisiz bir tarımı artık düşünemeyen çiftçiler, toprağını aile yadigarı olarak görüyor, çocuklarının tarımla ilgili bölümlerde eğitim almasını ve aile mesleğini devam ettirmesini istiyor.
  • Araştırma, çiftçilerin yeniliği hayatlarına dahil etme şekillerinin farkını da ortaya koydu. Buna göre; Çiftçiler iklim krizini önemsiyor
  • Çiftçilerin en önemli gündem maddelerinden biri de iklim krizi. Adına “iklim krizi” demeseler de etkilerini derinden hissediyorlar. Kuraklık ve beklenmeyen hava olayları gibi koşullara uyum sağlamaya çalışan çiftçiler, Program kapsamında tarlalarına özel sunulan doğru sulama, gübreleme ve ilaçlama programı sayesinde kaynak tasarrufu yapabildiğini belirtti.
  • “Daha fazla çiftçi dijitalleşen dünyaya erişim sağlıyor”
  • Toplantıda araştırma sonuçlarını değerlendiren Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü Arzu Örsel, şunları söyledi:
  • “Çiftçilerin refahını artırmak için çalışırken, onların hayatına eğilmemiz, ne istediklerini, ne hissettiklerini ve ne beklediklerini anlamamız önem taşıyor. Araştırmayı, Türk çiftçisinin davranışlarına dair daha derin bir iç görü kazanabilmek için hayata geçirdik. Sonuçlar, dünyanın her yerindeki tarım toplumlarında yaşandığına şahit olduğumuz gelişmelere benzerlik gösteriyor. Tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de daha fazla çiftçi dijitalleşen dünyaya erişim sağlıyor ve faydalarını deneyimliyor.
  • Çiftçiler yüz yüze iletişim kurmaya ihtiyaç duyuyorlar. Üç yıldır yürüttüğümüz 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı ile onlarla bir bağ kurmaktan ve çiftçilerimizin ihtiyacına cevap verebilmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Aynı zamanda işinin tüm zorluklarına rağmen umudunu koruyan çiftçilerimizi görmek bize de umut verdi.”
  • nilikleri yakın çevrelerinden takip eden geleneksel çiftçiler, sonuçları gördükten sonra uygulamaya geçiyor. Temkinli çiftçiler, uzaktan gördüğü yeni bir uygulama aklına yatarsa uygulama kararı veriyor. Yenilikçi çiftçiler ise hem bilgiyi daha geniş kaynaklardan takip ediyor hem de uygulama konusunda daha cesur.

Çiftçiler bilgi edinmeye istekli!

Araştırma, özellikle Türk çiftçilerin dijital tarım araçlarını kullanmakla kalmadıklarını, aynı zamanda bilgi edinmeye daha istekli olduklarını ve dijital iletişim araçlarını daha etkin şekilde kullanmaya eğilimli olduklarını ortaya koyuyor.