Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre, tohum, tarım ilaç,sulama suyu,tarla kirası,traktör ve ekipman giderleri,yem fiyatları  ve elektrik  faturalarında büyük artışların, zamların  üreticinin ve besicinin  belini büktüğünü söyledi.

Çiftçiliği, besiciliği ve süt inekçiliğini bırakanların sayısının giderek arttığına dikkat çeken  CHP ‘Li vekil Ömer Fethi Gürer, buna rağmen Tarım ve Oman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “2021 yılında üretim yapan çiftçiler sattıkları ünlerin fiyatlarından memnun kaldılar, çiftçiler mutlu” şeklindeki sözlerini, kendine has üslubuyla eleştirdi.

Bu sözleri sarf eden Tarım ve Orman Bakanının, ülkemizdeki tarımdan ve tarımsal sorunların genelinden haberdar olmadığının ortaya çıktığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü geçtiğimiz yıl soğan tarlada kaldı; çiftçi mutsuzdu, limon dalında kaldı; çiftçi mutsuzdu. CHP’li belediyeler limonların bir kısmını satın alarak dalda çürümesinin,ürünün tarlada kalmasının önüne geçti.Kabak çekirdeği,beyaz çerezlik  ayçiçeği,ayva, naranciye,muz gibi ürün üreticileri de geçen yıl para kazanamadı.Tüketiciye ise pahalı ürün ulaştı.Üreten mutsuz.Tüketende alım gücü bırakılmadı .” hatırlatmasında bulundu.

Şekerpancarının ise sözleşmeli ekilen bir ürün olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 420 lira olarak açıklanan taban fiyattan zarar eden çiftçinin bu yıl ekim yapmamayı düşünmesi üzerine siyasi iktidarın bugüne kadar yapmadığı bir uygulamayı hayata geçirerek, henüz ekim yapılmayan  martta ekimi yapılacak ve eylül ayında sökümüne başlanacak olan şeker pancarı için şimdiden 800 lira avans verileceğini açıkladığını hatırlattı.

800 lira olarak belirlenen avans fiyatının üzerine de 75 lira destekleme primi eklendiğin söyleyen  Gürer, “Çünkü çiftçi bu yıl ekim yapmayı düşünmüyordu. Örneğin bir köyde 200 olan şekerpancarı üreticisi sayısı 10’a kadar düşmüştü. Eğer tarım bakanın dediği gibi çitçi mutlu olsaydı, şekerpancarı ekmeye devam ederdi” diye konuştu.

Buğdayda da şekerpancarındakine benzer bir durum yaşandığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buğdayda  ekmeklik buğday için 2 bin 250 lira taban fiyat belirlendi. TMO bu taban fiyattan ne kadar ürün aldı diye Tarım  ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdim. Gelen yanıtta. Piyasada dahi iyi koşullar olduğu için çiftçinin TMO’ya vermek yerine ürününü piyasaya verdiği belirtildi. TMO’nun asli görevi piyasayı dengelemektir. TMO çiftçiden yeterli miktarda ürün almadı çünkü düşük taban fiyat belirlendi, çiftçi de arayış içine girdi” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin ürettiği üründen para kazanamadığı için her yıl ürün desenini değiştirdiğini söyleyen Gürer, soğanın tarlada kalması nedeniyle bu önümüzdeki yıl üreticinin soğan ekmeme kararı aldığına dikkat çekerek, bu durumun soğan üretimini düşürmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübreye yüzde 30 indirim yapacağı yönündeki açıklamasını üzerinden de eleştirilerini sürdüren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım  ve Orman Bakanına verdiğim yazılı soru önergesinde geçen yıl gübrede yıllık artış ne kadar oldu diye sordum. Bakan Pakdemirli, yıllık gübre fiyatı artışının yüzde 342 olduğunu açıkladı. Yüzde 342 artan gübreye yüzde 30 indirim olunca çiftçinin indirim var diye gidip gübre mi alacağını sanıyorsunuz?” diye sordu.

Geçen yıl 1100 lira olan amonyum sülfatın bugün indirimli fiyatının 6 bin lira, 1160 lira olan Can gübrenin 5400 lira, 2140 lira olan Dap gübrenin 9450 lira, 1860 lira olan üre gübrenin 9450 lira ve 2140 lira olan 20*20 gübrenin 7 bin lira olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunun neresi indirim? Şu anda üst gübrenin atılma dönemi. Vatandaş  taban gübre atamadı. Fiyatlar çok uçmuştu. Bari üst gübrede doğru dürüst bir indirim yapın ki vatandaş gübre atabilsin” diye konuştu.

Besiciler ve süt inekçiliği yapanların aldığı yemde yüzde 12 indirim yapıldığını ancak besicinin bundan faydalanamayacağını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü bir ay sonra yem fiyatları yine artacak. Süt inekçiliği yapan da besicilik yapan da bu işten vazgeçiyor. ‘Çiftçi mutlu’ demekle çiftçi mutlu olmuyor. Çiftçinin sorunu artıyor, tarlada, tohumda, ilaçta, gübrede, elektrik faturasında sorun var. Bir yıl içindeki artış çiftçiyi canından bezdirdi” şeklinde konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in verilerine göre ülkemizde nüfusun yüzde 94’nün kentlerde, yüzde 6’sının ise kırsalda yaşadığını da ifade ederek, “Siyasi iktidar, Tarım  ve Orman Bakanlığı yüzde 6’ya bile sahip çıkamıyor. Sonra da çıkıp ‘çiftçi mutlu ‘ diye açıklama yapıyor. Çiftçi çiftçiliği bırakıyor, haberiniz olsun. Bu ülkeye en büyük kötülüğü bu şekilde yapıyorsunuz. İthalata mecbur kılıyorsunuz. Meksika’dan nohut, Kanada’dan mercimek, Rusya ve Ukrayna’dan buğday ve bitkisel ham yağ alıyorsunuz. O yüzden piyasaları dengeleyemiyorsunuz” saptamasında bulundu.