CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, açıklanan Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksindeki (Tarım- ÜFE) yükselişin tüketiciye gıda enflasyonu olarak döneceğini söyledi.

Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında açıklanan ve yıllık %52 ile son 10 yılın en yüksek oranı olarak tarihe geçen Tarım ÜFE ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. “TÜİK’e göre Tarım-ÜFE yıllık %52, aylık %14,83 arttı. Açıklanan Tarım-ÜFE aylık ve yıllık bazda son 10 yılın en yüksek rakamı oldu. Ki TÜİK’in rakamlarının ne kadar doğru olduğu da şüpheli. Bunun böyle geleceği dünden belli idi. 2021 Aralık rakamları da yüksekti” diyen Sarıbal, Tarım – ÜFE’nin 2020 yılı Nisan ayından beri Tarım-ÜFE 21 aydır bir yükseliş trendinde olduğunu vurguladı.

Sarıbal, konuşmasına şöyle devam etti;

Çiftçi kazanamıyor

“Çiftçinin ürün bedelindeki artış gıda fiyatlarına da yansıyacağı açıktır. Bugün bu açıklanan Tarım ÜFE’deki rekor artışa rağmen, çiftçi para kazanamamaktadır. Çünkü artan gübre, yem, mazot, elektrik, zirai ilaç, işçilik, kredi faizleri çiftçinin belini bükerken tüketiciye de pahalı gıdaya mal olmaktadır. Düşünün ki öyle bozuk bir sistem var ki. Çiftçi para kazanamıyor, tüketici ucuza alamıyor. Alamayacakta. Son %7’lik KDV indirimine rağmen gıda fiyatları yükselmeye devam edecek. En son açıklanan enflasyon rakamları içerisinde gıda enflasyonu %55 açıklanmıştı. Bu enflasyon rakamı ile Avrupa ve OECD ülkeler içerisinde 1., dünyada 10. olduk.

Maliyetler yüksek

Ayrıca önemli bir veri daha var ki o da Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım – GFE) yani üreticinin girdi maliyetleri. Bu veride sürekli yükseliyor ve yükselmeye devam edecek. Çünkü son bir yılda girdi fiyatları içerisinde; gübre %300-500, yem %100, mazot %115, tarımsal elektrik %121, tohum %50 -300 oranında, ilaç %100 ile %300 oranında yükseldi. Diğer girdileri eklediğimizde çiftçinin bu maliyetlerle ucuza üretmesi imkânsız.”

Çiftçinin ucuza üretemediği için gıda fiyatlarının ucuzlamasının mümkün olmadığını belirten Sarıbal, tarımsal girdi maliyetlerini düşürerek üretime destek olunması gerektiğini vurguladı. Sarıbal, “Çiftçinin kullandığı tüm girdiler üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı. Hibe destekleri verilmeli” dedi.