Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Akcan, süs bitkilerinde de KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi gerektiğini belirtti. Kadın istihdamının en fazla olduğu alanlardan birisi süs bitkileri üretimidir diyen Başkan Akcan: açıklamasında şunları kaydetti:

Süs bitkileri sektörü, bitkisel üretim içinde önemli bir yere sahip olan ve yüksek katma değer üreten bir sektördür. Ülkemizde yaklaşık 60 bin dekar alanda süs bitkileri üretimi yapılmaktadır. Sektörün 2021 yılı 11 aylık ihracatı 120 milyon dolar, ithalatı ise 47,5 milyon dolardır. 72,5 milyon dolar ihracat fazlası ile sektörümüz ihracatçı bir sektördür.

Emek yoğun bir sektördür, kadın istihdamının en fazla olduğu alanlardan birisi süs bitkileri üretimidir. İstihdama katkımız yaklaşık olarak, doğrudan 100 bin, dolaylı 500 bin kişidir. Süs bitkileri peyzaj, inşaat, tohumculuk, nakliye, plastik gibi pek çok sektörü de destekler konumdadır.

Büyük şehirlerde yeşil alanlara duyulan ihtiyaç yaşanan pandemi sürecinde önemini daha da hissettirmiştir.  Tamda bu nokta da kent ormanlarını oluşturmak, şehirlerde nefes alanları yaratmak süs bitkileri sektörünün üretimiyle mümkündür.

Yeşil mutabakat eylem planlarında yer alan çevre kirliliği ile savaş ve karbon emisyonunun azaltılması için süs bitkileri sektörüne ihtiyaç vardır.  Tam da bu noktada sektörün gıda kadar önemli olduğunu üretimi ve ihracatı artırmak için KDV indirimi başta olmak üzere desteklemeye ihtiyacı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Tohum, fide fidan gibi süs bitkileri de aynı zamanda çoğaltım materyali olarak değerlendirilmiş ve mevzuatı Tohumculuk Kanunu ile düzenlenmiştir. Bununla birlikte tohumculuk kanunu kapsamında yer alan tüm çoğaltım materyallerinde (tohum, fide, fidan) KDV oranları %1 ile %8 oranında değişirken, süs bitkilerinde KDV %18’dir. Burada sektöre negatif bir ayrımcılık yapılmaktadır.

KDV’nin sadeleştirilmesi yönünde yapılan çalışmalarda süs bitkileri sektörünün de yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz.

1)KDV oranının %8 e düşmesi üretim girdi maliyetlerinde düşüş sağlayacak ve üretimi arttıracaktır. İç pazarın hareketlenmesiyle nitelikli katma değerli ürün ihracatının da önü açılacaktır.

2)Girdi maliyetlerindeki düşüş sektöre olan yatırım ilgisini arttıracaktır. Yatırım ve işletme girdi kalemlerinin ilgili olduğu diğer tüm sektörlerde de bir canlanmaya neden olacaktır. (Arazi değerleri, inşaat sektörü, seracılık, sulama sistemleri, plastik sektörü, bitki besinleri ve bakım ürünleri, nakliye, tarımsal makinalar vb.)

3)Üretim artacağı için hem sektör içindeki hem de bağlı sektörlerde istihdam artacaktır.

4)KDV oranının %8’e düşürülmesi, süs bitkilerinin tohum, fide ve fidan ile arasındaki KDV farklılığının giderilmesini ve tohumculuk sektörünün üretim kolları ile ürün grupları arasındaki haksız rekabetin önlenmesini sağlamış olacaktır.

5) Üretimin temel girdisi olan tohumluğun düşük oranda vergilendirilmesi ile Bakanlık politikalarına uygun olarak yerli üretici ve üretim desteklenmiş olacaktır.

Covid-19 tedbileri kapsamında 31 Temmuz 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile süs bitkilerinde KDV geçici olarak %8 e indirilmişti. Bu düzenleme 30 Eylül 2021 tarihinde sona erdi ve KDV yeniden %18 olarak uygulanmaya başladı. Pandemi sürecinde uygulanan %8 KDV sektörde üretimi ve ihracatı artırmıştır. 2021 yılında 11 aylık ihracat, 2020 yıllık ihracat rakamından (83 milyon dolar) %45  fazladır. Dövizdeki artış sektörde ithalatı sınırlandırmıştır. Zorunlu haller dışında sektörün ithalat yapmayacağı ve üretimini ihracata yönelik şekillendirdiği bir gerçektir.

Değişen gelişen kentlerde yeşil alanları artırmak, karbon emisyon oranlarının azaltılmasına katkı sağlamak her şeyden önemlisi insan psikolojisi üzerindeki olumlu katkılarından dolayı süs bitkileri üretimini artırmak zorundayız. Üretimi artırmak için öncelikli beklentimiz KDV’nin %8 e düşürülmesi.