Tahıl verimini artırabilecek gen,  Çinli bilim insanları tarafından bulundu. Tahıl verimliliğini, pirinç ve buğday gibi mahsullerde fotosentez ve azot kullanımının tanımlanacak gen ile  arttırılması bekleniyor.

Bilim insanları, keşfin tarımsal üretkenliği artırmak ve kaynakların verimli kullanımı için potansiyel bir çözüm sunabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca insan gıda güvenliğine de pozitif katlı sağlanabileceğine inanıyorlar.

Araştırma ekibinin lideri Dr. Zhou Wenbin, 1960'lardan bu yana yeni çeşitlerin yetiştirilmesi ve yönetim teknolojilerinin geliştirilmesi yoluyla mahsul veriminde önemli bir artış sağladığını söyledi. Bununla birlikte, son yıllarda, mahsullerin birim alan verimi artmaya başladı.

Türkiye İle Irak Arasında Tarımsal İşbirliğinde Yeni Dönem Başlıyor! Türkiye İle Irak Arasında Tarımsal İşbirliğinde Yeni Dönem Başlıyor!

Zhou, "Mahsul veriminin ve azot kullanım verimliliğinin daha da iyileştirilmesini koordine etmek için yeni yöntemler bulmamız gerekiyor" dedi.

Bilim insanları, temel olarak farklı fotosentetik yollarından dolayı mısırın pirinç ve buğdaydan yüksek bir verime sahip olduğunu dile getiriyorlar.

Araştırma ekibinin buğday çeşidi üzerinde yaptığı  deneyde genin verimi yüzde 17'den fazla artırabildiğini ve büyüme süresini üç ila altı gün kısaltabildiğini belirtiyorlar. Bu genin verimi artırma ve büyüme süresini kısaltma işlevine sahip olduğunu belirttiler.