Sarıbal, yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyi'nin 13 Ocak'ta yaptığı toplantıda çiğ süt tavsiye fiyatını 13,5 TL olarak belirlediğini anımsattı. Bu fiyatın 22 Ocak'tan itibaren geçerli olacağını belirten Sarıbal, "Üreticiden alınan sütün üreticiye 40 gün sonra ödeneceğini de hatırlatmak isterim" dedi.

KAPAK SARIBAL ÇİĞ SÜT

Sarıbal, vatandaşların süte erişemediğini ve tüketemediğini belirterek, "Bu ülkede çocuklar süt içemiyor, bu ülkenin insanları nüfusun iki katı kadar röntgen çektiriyor. Halkımız ne yazık ki az süt tüketiyor. Birileri manda yoğurdu, Medine hurması tüketebiliyor. Süte verilen bu fiyatı tekrar konuşmamız gerekiyor" diye konuştu.

‘Sütte kartel oluşturma derdindeler’

Süt fiyatlarının baskı altında tutularak enflasyonun düşürülemeyeceğini vurgulayan Sarıbal, "Ülkemizin bütün güzellikleri eti de sütü de üretmeye yetiyor. Fakat sorun siyaset ve politikacılar. Sütte de tam bu özel sektör ile işbirliği yaparak kartel oluşturma derdindeler" ifadelerini kullandı.

Sarıbal, şunları kaydetti:

"Özellikle sütte ithalata ve ihracata konu olmuş bir durum var. USK, Gıda Komitesi ve şirketler elinde kalmış bir üretici var. Bunlar küçük işletimleri bitiriyorlar. Büyük işletimlerin pazarlık gücü haliyle daha fazla.

‘Üreticinin ineğine sanayici mi bakıyor?’

Böcek Larvalarından Balık ve Tavuk Yemi Üretilecek! Böcek Larvalarından Balık ve Tavuk Yemi Üretilecek!

USK'yı yönetenler sanayiciler. Üreticinin ineğine sanayici mi bakıyor? Hayır 7/24 üretici bakıyor. Ama gelin görün ki çiftçinin hiçbir söz hakkı yok, sütte kartel bir sistem var. Bu durum böyle devam edemez. Ya çiftçinin maliyetlerini düşüreceksiniz ya da asgari ücrete mal ettiğiniz toplumun gelirini artıracaksanız. Üretici 1 litre çiğ süt ile 1.5 kg yem alabiliyorsa üretim devam eder. Fakat yemin çuvalı 560 TL. Üretici en az 17 TL'den sütünü satmalı ki ayakta kalsın. Hayvancılık kademe kademe kapanıyor. Hiçbir güvencesi yok ve bu durum vicdanımızı sızlatıyor.

Sorunlar Ankara’da Neden Çözülemiyor?

Antalya'da lüks otelde sütün derdini konuşacaklar. Bu söz konusu sorunlar Ankara'da neden çözülemedi. Bilinmeyen ne var? Hayvan yemini hepsini dışardan alıyorsunuz, dışardan et geliyor, dışardan hayvan geliyor… Neden çözemediniz sorunları?

Çiftçi üretimden uzaklaşıyor iktidar ise sorunu ithalatla çözmeye çalışıyor. 10 milyarın üzerinde ithalat yapıldı. Peki, ne yapılması gerek? Derhal meralar ıslah çalışmaları yapılmalı, ithal yem ithal hayvanla bu iş olmaz. Hayvancılıkta yem sorununu çözemezseniz hayvancılığın sorunu çözülmez.

Yem fiyatları da devlet tarafından açıklansın’

Çiğ sütün tavsiye fiyatı değil taban fiyatı belirlenmeli ve destekle desteklenmelidir. Çiğ süt fiyatı Türkiye'nin her yerinde 17 TL olmalıdır. Süt fiyatı açıklandığı gibi yem fiyatı da öyle açıklanmalıdır. Yem fiyatları keyfi fiyat olmamalı. İnsanlar kafasına göre yem fiyatlarını haftalık artırmamalı. Çiğ süt fiyatı gibi açıklanmalı.

Küçük aile işletmeleri korunmalı, üreticiyi öldürmeyin! Süt fiyatını güncellemezseniz damızlık annelerin kesimleri daha da artacak. Antalya'da değil bu sorunlar Ankara'da çözülmelidir!"