Hasat dönemi boyunca piyasalar yakından takip edildi ve bu piyasa durumuna göre Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) politikaları şekillendirildi.

2023 yılı mısır üretiminin, geçen yıla kıyasla 8,5 milyon ton seviyesinde olması bekleniyor. TMO, mısır alımlarını ton başına 6.000 TL fiyatla gerçekleştirecek. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerin, belgelerinde belirtilen üretim miktarlarının tamamı TMO tarafından satın alınacak.

TMO, Türkiye genelindeki işyerlerinde ve lisanslı depolarda mısır alım faaliyetlerine devam edecek. Lisanslı depoculuk şirketleri, TMO ile protokol imzalayarak, ürünlerini Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satabilecek.

Uzun bekleme sürelerini engellemek amacıyla TMO, üreticilerin iş yerleri önünde randevulu alım sistemini sürdürecek.

Randevular, 23 Ağustos 2023 tarihinden itibaren alınabilecek ve alımlar 24 Ağustos 2023'ten itibaren TMO işyerlerinde, 28 Ağustos 2023'ten itibaren ise lisanslı depolarda randevulu olarak gerçekleştirilecek. TMO iş yerlerinde, Pazar günleri hariç olmak üzere haftanın 6 günü alım yapılacak.

Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatından (TMO ve ELÜS) itibaren 30 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.

Lisanslı depolara ürün teslim eden üreticilere; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği gibi destekler sağlanacak. Ayrıca, T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75’ine kadar sıfır faizli 9 ay vadeli kredi imkanları sunulacak.

Üreticilerden alınacak mısırın borsa tescil ücreti, TMO tarafından karşılanacak. Geçici alım merkezlerinde yüzde 1 Hizmet Bedeli kesintisi yapılacak. Üreticiler, mısır teslimatı yapmadan önce dikkat etmeleri gereken noktaları içeren bir dizi yönergeyi takip etmelidir.

Büyükşehir’den ‘’Fide Bizden Üretim Sizden’’ Projesi! Büyükşehir’den ‘’Fide Bizden Üretim Sizden’’ Projesi!