Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Azerbaycan'da düzenlenen "6. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Tarım Bakanları Toplantısı"na katıldı.
Ekonomik işbirliği teşkilatı üyesi ülkelerin, toplam dünya nüfusunun yüzde 6'sına yani 470 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yaptığını belirten Bakan Pakdemirli, bu kapsamda tarımın da bu teşkilatın en büyük büyüme ve gelişme kaynaklarından biri olduğuna değindi. Pakdemirli, "Bölgedeki tarım sektörünün önemi, sektörün ülke ekonomilerinin bel kemiği olduğu için açıktır ve bunun yanı sıra, tarımın verimliliği, gıda güvenliğinin boyutlarından biri olan gıdanın yeterli şekilde kullanılabilirliğini sağlamada önemli bir faktördür. Ancak, gıda güvenliği sorununun en aza indirilmesi, sadece gıda üretiminin arttırılması ile değil, aynı zamanda nitelikli ürünlerin elde edilmesi ve elde edilen ürünlerin dengeli bir şekilde paylaşılması ile mümkün olacaktır. Ayrıca, bölge arasında güçlü bir tarım sektörü ve gelişmiş bir bölge içi ticaret ekonomik istikrarı artıracak ve sürdürecektir" diye konuştu.
Eco Bölgesinde 59 Milyon İnsan Yetersiz Besleniyor
Bakan Pakdemirli, bir tehdit oluşturan gıda güvensizliğine dair konuştu. ECO Bölge nüfusunun yüzde 13'üne denk gelen, 59 milyon insanın yetersiz beslendiğine dikkati çekti. Gıda güvenliğinin 4 ana boyutu olan gıdanın mevcudiyeti, erişilebilirliği, kullanılabilirliği ve istikrarının giderek daha karmaşık ve zorlu hale geldiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, bu noktada ülkelerin işbirliği içinde hareket etmesinin oldukça önemli olduğuna değindi. 2012 yılında Türkiye'de yapılan 5. ECO Tarım Bakanları Toplantısında oluşturulan ECO Ülkelerinde Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi'ni (ECO-RCC) hatırlattı.
Pakdemirli, "Türkiye'nin koordinatör ülkesi olduğu ECO-RCC, ulusal ve bölgesel düzeyde gıda güvenliğine yönelik temel engelleri tespit etmek, önceliklendirmek ve ele almak için faaliyete geçmiştir. Kuruluşundan bu yana Merkez, kuruluş amacına uygun önemli çaba ve faaliyetler göstermiştir. Merkezin kurulmasını içeren projenin ilk aşamasını başarıyla tamamladığımızı belirtmekten memnuniyet duyarım. Merkez'in gıda güvenliğinin zorluklarını ele alma ve bölgedeki SDG hedeflerine ulaşma konusunda kritik bir rolü vardır, çünkü gıda güvenliği yalnızca tarımsal üretimi değil, insanların hayatlarını ve toplumlarının geleceklerini de teşvik etmektedir. Yeterli, uygun fiyatlı, çeşitlendirilmiş ve besleyici gıdalara erişim, gıda güvenliğinin ve daha sağlıklı bir yaşamın sağlanmasının anahtarıdır. Gıda güvenliğine yapılan yatırım daha müreffeh bir gelecek için ihtiyaç duyulan değişiklikleri yönlendirmektedir" dedi.
Türkiye 195 Ülkeye Bin 690 Tarım Ürünü İhraç Ediyor
Bakan Pakdemirli, ECO üyesi ülkeler ile Türk tarım sektörünün temel verilerini de paylaştı. Pakdemirli, "Türkiye, 2003-2018 döneminde yıllık ortalama yüzde 2,72'lik büyüme ile Hollanda, İspanya ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesini geride bırakmıştır. Ülkemiz tarımsal GSYİH 44 milyar dolar ile Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasındadır. Türkiye 195 ülkeye 1.690 tarım ürünü ihraç ederek ihracatçı bir ülke olduğunu kanıtlamıştır" dedi.
"Tarımda değişim ve dönüşüm için, teknoloji bir fırsattır"
Sektörde, değişim ve dönüşüm için yeni teknolojinin fırsat olarak görüldüğünü belirten Bakan Pakdemirli, bu kapsamda Ar-Ge çalışmaları yapıldığını söyleyerek, Türkiye'nin ilk yerli milli traktörü ile Akıllı küpe uygulamalarından örnek verdi.
Pakdemirli "Üreticimizin en önemli sorunu olan mazot kullanımını azaltmak ve çevreci yaklaşımları benimsemek için %100 yerli ve milli 45 dakika şarj ile 7 saat aralıksız çalışabilen çevre dostu ve sessiz Elektrikli Traktör Prototipini geliştirdik. Ayrıca, hayvancılıkta her türlü hayvan kayıtlarının tutulması için hassas tarım tekniklerinden faydalanıp verimliliği arttıracak Akıllı Küpe (Hayvan Takip Platformu) geliştirme çalışmalarına başladık" diye konuştu.
Ormanlık alanlarımızın sürdürülebilir kullanımına da büyük önem verildiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bu kapsamda bu yıl 11 Kasım'da başlatılan ve bundan böyle her yıl kutlanacak olan Ulusal Ağaçlandırma Gününü hatırlattı. 11 Kasımda 11,5 milyon fidanın toprakla buluştuğunu ve rekor kırıldığını belirten Pakdemirli, bundan sonraki yıllar için de ECO ülkelerine davette bulundu ve 'sizleri aramızda görmekten memnuniyet duyarız' dedi.