Kurak geçen yaz ayları nedeniyle Konya Akşehir Gölü 4’üncü kez kurudu. 1935, 2008, 2012 yıllarında tamamen kuruyan Akşehir gölü artan yağış miktarına göre geçtiğimiz yıllarda tekrar su ile dolmuştu.

TÜİK Mart Ayı İşsizlik Oranını Açıkladı! TÜİK Mart Ayı İşsizlik Oranını Açıkladı!

Şuanda üzerinde hayvanların otladığı gölde sevindirici haber ise yetkililerden geldi.  Tabanı kazılan gölün 2 metre derinliğinde su bulunması ise umutları bir kez daha tazeledi.  

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir   Nalbantçılar    Akşehir Gölü'ne ilişkin değerlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları açıkladıkladı:

"Suyla ilgili tüm birimlerimizle bu gölümüzü kurtarmalı, en azından belli bir yaşam öyküsüne sahip olmasını sağlamalıyız. Bu bağlamda biz jeoloji mühendisleri olarak konunun aciliyeti olduğunu söyleyebiliriz. Akşehir Gölü'müzün kurtulması hepimiz için bir mutluluk olacaktır. Mevcut durumda da bu işin çok ciddi bir safhada olduğunu, olumsuzluğun devam ettiğini, edeceğini söylemek de mümkün. Bu bakımdan hassasiyet göstermemiz gerekmekte. Ümit ediyoruz ki bir an önce Akşehir Gölü'müzü eski günlerine kavuştururuz. Akşehir Gölü'nün etrafında son yıllarda ciddi oranda artan sulama kuyusu sayısı göze çarpıyor. Daha önce yapılmış hatalı uygulamaların sonlandırılması gerekiyor. Arazi incelemelerinde gördüğümüz, 7/24 ve 365 gün esasına dayalı çalışan pompaj kuyuları var. Maalesef güneş enerjisine bağlanmış kuyularla su sürekli çekilmekte ve ihtiyaç olmadığı zamanlarda da güneşi gördükçe pompa çalışmakta, su tüketimi devam etmekte. Bunların denetlenerek, en azından ihtiyaç kadar suyun çekilmesini sağlamak lazım. Öncelikli olarak gölün etrafında yapılan kontrolsüz su çekiminin sonlandırılması ve bu bağlamda diğer su tüketimlerinin daha dikkatli sürdürülmesi gerekmektedir. Akşehir Gölü bu noktada çok daha fazla öneme sahip. " dedi.