Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Kemal Çakırca çiğ süt fiyatları konusunda bir açıklama yaptı.
Başkan Çakırca çiğ süt fiyatlarındaki durumu şöyle kaydetti.
"Ülkemizde çiğ süt satış fiyatları Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenmektedir. Konsey, Tarım ve Orman Bakanlığı, süt sanayicileri ve çiğ süt üreticisi temsilcilerinden oluşmaktadır. En son 2019 yılının kasım ayında yapılan toplantıda 15 Kasım 2019 tarihinden itibaren tavsiye çiğ süt litre satış fiyatının 2,30 TL olması kararlaştırılmıştır.
Ancak 2020 yılı başında Dünya’da ve ülkemizde yaşanan Covt-19 virüsü sebebi ile süt üreticilerinin kullandığı kaba yemler (kuru yonca, mısır silajı, saman, vb.) ve fabrika yemlerinin satış fiyatları hızla artmıştır. Kasım-2019 da süt yeminin çuvalı 70-72 TL civarında satılırken, günümüz itibarı ile 100-110 TL civarında satılmaktadır. Çiğ süt fiyatlarının değişmeden aynı kaldığı dönemde maliyetlerde %40-50 civarındaki bu artışlar üreticilerimizin süt üretiminin sürdürülebilirliğini imkansız hale getirmiştir. Çiğ süt üreticilerinin bir kısmı işletmelerini kapatarak üretimden vazgeçmiş; bir kısmı ise damızlık hayvanlarını keserek işletmelerini küçültmüştür. Sektördeki bu küçülme ülkemizin çiğ süt üretimini olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır. Genç yetiştiriciler çiğ süt üretimine yönelik çalışmak istememektedirler. Çünkü ailelerinin yılın tamamında 7 gün 24 saat çalıştıklarını; bu sektörden para kazanamadıklarını; üretimi devam ettirebilmek ve çocuklarına gelecek hazırlamakta zorlandıklarını yakından görmektedirler. Bu konuda yetiştiricilerimizin sorunları ve ilgili çözüm önerilerimiz, her zaman her yerde gerek Bakanlık ve gerekse sektör temsilcilerine iletilmekte olup; her platformda da iletilmeye devam edilecektir.
Çiğ süt satış fiyatının belirlenmesi çalışmaları öncesinde Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, sanayici ve market temsilcileri toplantı yapmışlar; ancak bu toplantıya çiğ süt üretici temsilcileri çağırılmamıştır.
Konu ile ilgili olarak Ulusal Süt Konseyi 10 Ekim 2020 tarihinde toplanmıştır. Bu toplantı sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmede 2020 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait çiğ süt destekleme priminin 40 kuruş/litre olarak belirlendiği; yapılacak değerlendirmeler sonrası Aralık 2020 tarihinde yapılacak toplantıda çiğ süt satışı tavsiye fiyatının belirleneceğini ve 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olacağı açıklanmıştır.
Çiğ sütü üreten bizler üretim maliyetinin altında süt satarak zarar etmeye devam etmeyi ve ailemizin, çocuklarımızın geleceğini yok etmek istemiyoruz. Biz Bakanlık ve Gıda Komitesi yetkilileri tarafından sesimiz duyulsun ve sorunlarımıza çare bulunsun istiyoruz.
Biz üreticiler daha fazla para kazanma peşinde değiliz. Sadece çiğ süt üretimi faaliyetimizin sürdürülebilir hale gelmesi için, geçimimizi sağlayabilmek için, çocuklarımıza bir gelecek hazırlayabilmek için, damızlık hayvanlarımızı kesmek zorunda kalmamak için, işletmelerimizi kapatmamak için, ülkemizin yurtdışından süt ve süt ürünleri ithal etmek zorunda kalmaması için çiğ süt fiyatlarının yeniden belirlenmesini talep etmekteyiz.
Biz üreticilerin zarar ederek ürettiğimiz çiğ sütün enflasyon artışının en büyük nedeni olarak görülmesi bizi daha çok üzmektedir. Biz üreticilerin sorunları çözülmediği ve bu zihniyet devam ettiği sürece daha çok üretici sektörden çekilecek, işletmeler kapanmaya ve damızlık inekler kesilmeye devam edecek, çiğ süt üretimi hızla düşecek, süt ve süt ürünlerinin fiyatları da hızla artacaktır. Biz üreticileri yok edecek bu zihniyetin tüketicileri de vurması kaçınılmazdır.
Yılın değişik zamanlarında çiğ süt fiyatı konusunda ülke gündemini meşgul etmek üreticilerimizi rahatsız etmektedir. Çiğ süt satış fiyatları Bakanlık, sanayici ve üreticilerin katılımı ile herkes tarafından kabul görecek şekilde bir pariteye bağlanmalıdır. Bu amaçla çiğ süt/ fabrika yemi oranı kullanılabildiği gibi market raflarında yer alan süt ürünlerinden oluşacak ürün sepeti fiyatı ile çiğ süt fiyatı arasındaki oran da esas alınabilir. Tüketici gıda fiyatlarında yaşanan enflasyon açısında çiğ süt fiyatları ile birlikte fiyat artışında en büyük paya sahip fabrika yemi fiyatlarına da müdahale edilebilir. Bu amaçla çiğ süt fiyatını ile birlikte fabrika yemi fiyatları da sabitlenebilir. Üreticiler ancak bu şekilde fiyat değişiminden etkilenmez, zarara uğramaz ve çiğ süt üretiminde sürdürülebilirlik sağlanmış olur."dedi