Halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı ülkesel projesi kapsamında ilk damızlık ihracatı gerçekleşti.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" meyvelerini vermeye devam ediyor. Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi 2005 yılında başlamış olup, bugün itibariyle 56 ilde ve 171 alt proje ile devam etmektedir. Proje; 21 koyun ırkı ile 6 keçi ırkında, toplam 1 milyon 100 bin baş küçükbaş hayvan materyalinde uygulanmaktadır. Proje kapsamında yer alan ve proje gerekliliklerinin yerine getiren yetiştiricilere bu zamana kadar toplam 511,5 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Proje sayesinde kaliteli damızlık koç ve tekeler elde edilmeye başlanmış ve yetiştiriciler kendi ihtiyaçları için 80 bin üstün nitelikli damızlık koç/teke üretmişlerdir. Aynı zamanda, proje dışındaki yetiştiricilere de yaklaşık 150 bin baş erkek ve 350 bin baş dişi damızlık sağlanabilecek düzeye gelinmiştir.
TAGEM daire başkanı Dr. Ali AYAR’ yaptığı açıklamaya göre; Bu projelerden Mersin ilinde yürütülen İvesi Koyun Irkı Halk Elinde Hayvan Islahı Alt Projesi I ve II kapsamında üretilen 240 baş dişi, 13 baş erkek damızlık anaç hayvan materyali Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı aracılığıyla, yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Devlet Üretme Çiftliği bünyesine yetiştirilmek üzere götürülmüştür. Bu girişimle; “proje çıktısı” olarak da değerlendirilebilecek yurt dışına “damızlık koyun ihracatı” ilk defa gerçekleştirildiğini belirterek proje kapsamında hem yurt içi hem de yurt dışı damızlık taleplerinin karşılamanın mümkün olduğunu bildirdi.
Ülke çapında projeye emek veren tüm paydaşlara ve bu İhracat aşamasındaki gayretleri nedeniyle Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanlarına, Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği yönetimine, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğüne, personeli ve Proje Liderine çalışmaları ve emeklerinden dolayı da  teşekkürlerini ifade etti.