Tarlası, evi, traktörü hacizlik olan çiftçiler borçlarına çare aramak ve sesini duyurmak için dün Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen günlerde yaptığı açıklamada "Çiftçiyi, esnafı asla unutmadık… Onları da… Kabine Toplantımızın ardından açıklayacağız" sözlerinin ardından beklenilen açıklama gerçekleşmeyince çiftçiler soluğu başkentte aldı. Türkiye'nin dört bir yanından Ankara’ya gelerek Tarım ve Kredi Kooperatifi ve bankalara borçlu çiftçiler TBMM önünde buluşarak dertlerinin anlatmak istedi. Ancak polis çiftçileri, Meclis yerleşkesine yaklaştırmadı.

Çiftçilerin bir kısmı polis eskortu eşliğinde Ankara dışına çıkarılırken gruplar halinde Ankara’da bulunan çiftçilerin yerini açıklamayanlara da ceza keseceğini söyledi.

İCRAYI DUYDU KALP KİRİZİ GEÇİRDİ 

Uşaklı çiftçi Mazhar Ulubey’in babası borçları için icra avukatı tarafından aranınca kalp krizi geçirdi. Ulubey, “Traktörümüz ve arabamız haczedildi. Borcumuzun yarısından fazlasını ödedik. Avukat bizden rüşvet istedi. ‘Biz sizin hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız’ dediğimiz için avukat dün bizi mahkemeye vermiş ve mahkeme kâğıdı eve geldiğinde babam kalp krizi geçirdi.  Şu an yoğun bakımdan yatıyor. Bizim borcumuz bitirilmek istenmiyor bizden rüşvet isteniyor” dedi.

Amasya’dan Ankara’ya gelen Arif Özdoğan da, "Biz insanız, bizim ürettiklerimizi siz akşam götürüp çocuklarınıza yediriyorsunuz. Çocuğuna nasıl diyeceksin ki ben çiftçileri ite kalka arabaya doldurdum. (ellerini göstererek) bu ellerim tarlada taş topladığı için bu hale geldi. Ben çocuğumun kumbarasını boşaltarak buraya geldim. Cumhurbaşkanı bizden ağlamamızı bekliyor. Biz sonuna kadar onu destekledik. Yine de desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

“KEFİLLİKTEN DOLAYI BİRBİRİMİZİN YÜZÜNE BAKAMIYORUZ”

Amasyalı Ömer Sarı,"Elimizden traktörleri alıyorsunuz, biz bu borçları neyle ödeyeceğiz. Yarın da arazimizi alacaksınız. Kendi köyümüzde kefillikten dolayı kimse kimsenin kapısını açmıyor. Birbirimizin yüzüne bakamıyoruz, baksak kavga çıkacak" diye konuştu.

 “KÖYDE HERKES TRAKTÖRÜNÜ SAKLADI”

Salih Bahçıvan, "Meclis önünde bizi apar topar dağıttılar. Sadece CHP’li vekiller var. İktidar partisinden hiç kimse yanımızda değil.  Kefillik yüzünden aracımı kaptırdım, amcamın borcunu ödeyip çıkardım tekrar haciz gelecek diye traktörümü sattım hala diğer araçlarım da traktörüm de hepsi hacizli. Köyde herkesin tarım aletleri hacizli kimse kullanamıyor, korkusundan dışarı çıkaramıyor. Herkes saklamış durumda" diye konuştu.