Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nde, bakanlık onayıyla kurulacak olan Taşova Organize Sanayi Bölgesi (OSB) köylülerin tepkisine neden oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayıyla 142 haneli Çambükü Köyü’ne OSB yapılmasına karar verdi. Kaymakamlık Nisan ayında köy muhtarı İlyas Celep’e tebligat yaparak köy tüzel kişiliğine ait olan arazinin devredilmesini istendi. Muhtar Celep ise, köylünün tarım arazilerini hayvanların otlattıkları meralarının OSB alanına dâhil edilmesine karşı çıkarak araziyi devir etmedi. Köylüler ise OSB’nin başka bir alana yapılmasını isteyip projeye karşı çıktılar.

Muhtar Celep ve 4 azası valilik tarafından görevden alındı. Bu sabah erken saatlerde köye gelen iş makinelerin çalışmasını köylüler engellemek isteyince güvenlik güçleriyle vatandaşlar arasında arbedeler yaşandı. Bazı köylüler gözaltına alınırken bazı köylüler ise fenalık geçirdi.

Köylerine OSB yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar ile güvenlik güçleri arasında çıkan sorunlarda bazı vatandaşlar yaralanırken bazıları ise gözaltına alındılar. Direnişin artması üzerine is Amasya’dan takviye olarak çok sayıda polis memuru ve jandarma ekipleri köye geldi. İş makineleri de alınan güvenlik önlemleri altında çalışmalara başlandı.

Osb'ye Karşı Değiliz Yerine Karşıyız

Çambükü vatandaşları kendilerini OSB’ye karşı olmadıklarını sadece seçilen bölgeye karşı olduklarını duyurdu. Görevden alınan muhtar yerine köyün yeni muhtarı olan eşi Fatma Celep ise verimli topraklara OSB yapılmasına karşı çıktıklarını dile getirdi.

Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücret Açıklaması! Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücret Açıklaması!

Köylerinde yaşayan herkes tarım ve hayvancılık yaptığını belirten Fatma Celep, “Topraklarımız verimli ve Taşova’nın en fazla hayvan bizim köyümüzde. Biz OSB’ye karşı değiliz, ama neden ısrarla bizim köyümüze yapılmak isteniyor kimse anlatamıyor. Buraya OSB yapılırsa bize yerleşim yerimiz de dahil 200 dönüm arazi kalıyor. Bize kısaca köyünüzü terk edin gidin diyorlar. Ama biz ata topraklarımızı terk etmeyeceğiz.” Dedi.

Gözaltına alınan vatandaşlar serbest bırakıldı.