TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali EROĞLU, Veterinerlik Programlarında Eğitime Başlanması ve Eğitimin Sürdürülmesi için Asgari Koşullar Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulunda kabul edildiğini açıkladı.

Veteriner hekimlik tüm dünyada stratejik öneme sahip bir meslek olarak kabul edilmektedir diyen Başkan Eroğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 sürecinde Virolog Veteriner Hekim Bilim İnsanı tarafından üretilen TURKOVAC aşısı ile veteriner hekimlik mesleğinin vazgeçilemez gerçeği bir kez daha gözler önüne serilmiştir. İnsanlığa hizmet etmek açısından Türk Veteriner Hekimleri olarak sevinçli ve gururluyuz.

Bu öneme binaen gelişmiş ülkeler veteriner hekimlikle ilgili alanlarda güçlü bir teşkilat yapısı, etkili mevzuat, kaliteli ve yeterli bir eğitim ve öğretim için gerekli önlemleri alırken, ülkemizde tam manasıyla alt yapısı oluşturulmamış, eğitim ve öğretimde şüphesiz ki istenilen standartları olmayan bir mesleğin yarınlarını da sıkıntıya sokabilmektedir. Çağın bilim ve teknolojisine göre normlarınızı oluşturmak, ön almak bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda TVHB olarak yaptığımız basın açıklamaları ve kamuoyunu bilgilendirme duyuruları çerçevesinde; ülkemizde sürekli artış gösteren ve bugün sayısı 32’ye ulaşan Veteriner Fakültelerinin açılması ile zarar gören hayvan sağlığı, insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvancılığımızın olacağını, yeni fakülteler açmak yerine, mevcut fakültelerimizin Uluslararası Akreditasyon Kurumu olan Avrupa Birliği Veteriner Hekimlik Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) tarafından denkliğinin onaylanması için çaba harcanması gerektiğine ve Yükseköğretim Kurulu tarafından Eğitim ve Öğretime Başlanması ve Sürdürülebilmesi İçin Asgari Koşulları ve Genel İlkeleri Belirlenen Programlar içerisine Veteriner Fakültelerinin de dahil edilerek yeni fakülte açılışları için asgari standartlar ile açılış kriterlerine uyulması gerektiğini vurgulamıştık.

2019 yılından itibaren Veteriner Hekimliği Programlarında Eğitime Başlanması ve Eğitimin Sürdürülmesi için Asgari Koşullar konusunda Türk Veteriner Hekimleri Birliği, (TVHB), Veteriner Fakülteleri Dekanlar Konseyi ve YÖK ile birlikte yürütülen çalışmalar Veteriner Fakülteleri ve mesleğin geleceği açısından tarihi bir başarı olarak kayıtlara geçmiştir.

YÖK Genel Kurulunda kabul edilerek YÖK ' ün Resmi Web Sayfasında yayınlanan programa göre bundan böyle Veteriner Fakültelerinin açılması, Veteriner fakültelerinde eğitime başlama aşamasında ve eğitimin sürdürülmesi için asgari altyapı (fiziki ve teknik), asgari insan kaynakları (akademik, idari ve teknik personel) eğitimin nicelik ve niteliği ile ilgili asgari şartlar genel ve özel ilkeler olarak belirlenmiştir. Artık bundan sonra bu şartları sağlamayan Veteriner Fakültelerinin Devletimiz tarafından yeniden gözden geçirilerek gereken uyarıların yapılacağını ümit ediyoruz.

Fakülte ana binalarından dersliklere, öğrenci laboratuarlarından eğitim, araştırma ve geliştirme laboratuarlarına, fakülteye ait büyük ve küçük (pet) hayvan kliniklerini içeren hayvan hastanesinden kütüphaneye, eğitim araştırma ve uygulama çiftliğinden teknik alt yapıya, akademik, idari, teknik ve yardımcı personele kadar yeni kriterler hayata geçirilecektir. Artık ne okuduğunu bilen, aldığı kaliteli eğitimle mesleğini en iyi şekilde icra eden veteriner hekimlik profili yeniden tanımlanacaktır. Böylesine bilgili, donanımlı veteriner hekimleri bu okullarımızdan mezun etmek ise bizlere ayrı bir heyecan ve gururu yaşatacaktır.

Başta önceki ve mevcut Sayın YÖK Başkanı olmak üzere Yönetim Kurulu Üyelerine, Üniversiteler Arası Kurul Üyelerine, Genel Kurul Üyelerine, önceki dönem Veteriner Fakülteleri Dekanlar Konseyi’nin ve mevcut Konseyin Başkan ve Üyelerine, çalışmalarda yer alan Dekanlarımıza, hocalarımıza, katkı sunan Veteriner Hekimleri Odalarımızın Başkanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.