Tarım

Gürer’den Zirai Don ve Kuraklık Açıklaması!

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde etkili olan zirai don ve kuraklık tehlikesine karşı Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, çiftçilerin yaşadığı kayıplara dikkat çekti. Gürer, yaşanan afetlerin, üreticinin yıllık değil, çok yıllık gelir kaybına yol açtığını vurguladı.

Abone Ol

60 İlde Zirai Don: Son 50 Yılın En Büyük Rekolte Kaybı

Gürer açıklamasında, 60 ilde zirai don olaylarının etkili olduğunu, özellikle elma, üzüm, kayısı, ceviz ve badem gibi meyve türlerinde ciddi rekolte kayıpları yaşandığını belirtti. Bazı bölgelerde ceviz ağaçlarının yaprak dahi vermediğini belirten Gürer, yaşanan zararın “son 50 yılın en yüksek seviyesi” olduğunu ifade etti.

Gürer: Misket Elmasında İki Yıllık Kayıp Yaşanabilir

Gürer, halk arasında “Amasya elması” olarak bilinen ve Niğde’de yetiştirilen misket elmasında yaşanan sorunları örnek göstererek, “Misket elması yılda bir defa ürün verir. Bu yıl ürün vermediği için gelecek yıl da verim alınamayacak.

Kuraklık Buğdayı da Vurdu: Dönüm Başına 50-100 Kg Verim!

Zirai donun ardından şimdi de kuraklık tehdidi gündemde. Gürer, yetersiz yağış nedeniyle özellikle buğdayda büyük rekolte düşüşü beklendiğini ifade etti. TMO’nun fenolojik verilerine atıf yapan Gürer, bazı bölgelerde dönüm başına sadece 50-100 kg buğday alınabileceğini, bunun da “kabul edilemez bir kayıp” olduğunu söyledi.

Çiftçinin Borcu Ertelensin, Faizler Silinsin

Meclis’e kanun teklifi verdiklerini hatırlatan Gürer, şunları söyledi: “Zirai don ve kuraklıktan zarar gören çiftçinin borçları en az 3 yıl ertelenmeli, faizleri silinmeli, üreticiye ise gelir desteği ve düşük faizli kredi sağlanmalıdır.”

TARSİM Eleştirisi: Üreticiye Ortak Değil, Destekçi Olmalı

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamalarını da eleştiren Gürer, “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yok diye üreticiyi dışlamak, tarımı gözden çıkarmak anlamına gelir” diyerek TARSİM’in yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı.

TMO Alım Politikası Yetersiz: Çiftçi Tüccara Mahkûm Edilmemeli

Gürer ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alım planının sadece 2,5 milyon ton olduğunu hatırlatarak bu hedefin yetersiz olduğunu söyledi.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }