Her ne kadar tüm dünya risk altında olsa da bazı ülkeler bu felakete daha yakın durmakta.

 Suriye

12 yıldır süregelen savaş ve yoğun ekonomik kriz, Suriyelilerin açlık sınırının altına itti. Binlerce Suriyeliyi etkileyen aşırı kuraklık ve 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketi, Suriye’nin iklim krizine karşı önlem almada geç bıraktı. BM 2021 yılındaki raporda, Suriye’nin güneydoğusunda 70 yılın en büyük kuraklığının yaşandığına yer vermişti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde binlerce çocuk açlıktan ölürken beraberinde gelen salgın hastalıklar ülkede kol gezmekte. BM, Aralık 2017'de Demokratik Kongo'daki durumu, en yüksek acil durum seviyesinde tanımladı. Tıpkı Suriye’de olduğu gibi sıcak iklimde bulunan bu ülkede çeteler arası çatışmalar, salgın hastalıklar ve ekonomik zorluklar, ülkenin iklim felaketine hazırlanmada eksik kalmasına neden oldu.

 

Afganistan

İklim krizinin getirmiş olduğu kuraklık Afganistan’da etkisini gösteriyor.  İklim Uzmanlarına göre, 1950'den beri Afganistan'ın yıllık ortalama sıcaklık 1,8 derece arttı. Şiddetli yağış olayları ise son 30 yılda yüzde 10-25 arasında artış gösterdi. Afganistan üçüncü kuraklık yılına girerken, ülkenin bazı bölgelerindeki yoğun sel gıda üretimini azalttı ve insanları evlerinden etti.

 

Bayram Tatilinde Yurt Genelinde Hava Durumu Nasıl Olacak? Bayram Tatilinde Yurt Genelinde Hava Durumu Nasıl Olacak?

Yemen

Yoksulluk, savaş ve tarım arazilerinin azalması Yemen’de felakete neden oluyor.  Yemen'de 17 milyon insan gıda yardımına ihtiyaç duyarken, 1,3 milyon hamile veya emziren kadın ve 2,2 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyuyor. İklim değişikliği ülkedeki çölleşmeyi ve kuraklığı daha da kötüleştirdi.

Çad

Çad, bir ülkenin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine maruz kalma durumunu, duyarlılığını ve uyum sağlama kapasitesini inceleyen Notre Dame -Küresel Uyum Girişimi Endeksi'nde dünyanın iklim açısından en savunmasız ülkesi olarak yer alıyor. 

Güney Sudan

Geçtiğimiz yıl nisan ayında BM, Güney Sudan’da kuraklık ve kuraklığın sebebiyet verdiği kıtlıktan etkilenen insanların sayısının arttığını duyurmuştu.  Güney Sudan, iklim felaketlerine karşı giderek daha savunmasız hale geliyor.

Nijerya

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), 25 milyon Nijeryalının yüksek oranda gıda krizi ile karşı karşıya kalacağını belirtti.  2022 yılında meydana gelen sel felaketleri tarım arazilerine zarar vererek hasadın azalmasına neden oldu.  Siyasi gerilimler ve çatışma ortamı, Ülkenin ve diğer ülkelerin müdahale etme şansını düşürüyor.

Etiyopya

Etiyopya’da kuraklık ve kuraklığın neden olduğu hasar gün geçtikçe daha kötüye gidiyor. Geçtiğimiz haftalarda kuraklıktan etkilenen 2 milyon kişi için insani yardım çağrısında bulundu. Bölgedeki çok sayıda çatışma ve siyasi istikrarsızlık, ülkedeki insani desteği kesintiye uğrattı ve yetkililerin iklim değişikliğinin Etiyopya üzerindeki etkilerini ele almasını zorlaştırdı.

BONUS: Türkiye

Türkiye’de yağışların azalması ve barajlarda yeterince su olmaması ülkemizi çetin bir sürece sokuyor. Suyun azalması her geçen gün kendini hissettiriyor.  Peş peşe gelen doğal afetler ve sel felaketleri tarım arazilerine zarar veriyor. Ülkemizin en kısa zamanda iklim felaketlerine karşı önlem alan planlarını devreye sokması gerekiyor.