Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar,'nda 2024 yılı bütçesi hakkında sunum yaptı. Bayraktar, sunumunda, 2024 yılı bütçesiyle enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, enerji güvenliğini sağlamak ve milli ekonomiyi güçlendirmek için önemli adımlar atacaklarını söyledi.

Gabar Bölgesinde Günlük 23 Bin Varil Petrol Üretiliyor

Bakan Bayraktar, bir dönem adı terörle anılan; Gabar, Kato ve Bestler-Dereler Bölgeleri artık petrol keşiflerinin etkisiyle artık üretimle, kalkınmayla anılmaya başladığının altını çizerek,  ‘’Bilindiği üzere Gabar Bölgesinde Mayıs 2021’de Şehit Esma Çevik sahasında, Nisan 2023’de ise Şehit Aybüke Yalçın sahasında petrol keşifleri gerçekleştirdik. Şehit Aybüke Yalçın keşfi Türkiye’de kara alanlarında bugüne kadar yapılmış en büyük keşif olmakla beraber küresel ölçekte de 2023 yılında yapılan en büyük kara keşfidir.  Bugün Gabar bölgesinde günlük 23.000 varil ham petrol üretiyoruz. Bölgede üretimi artırmaya yönelik sondaj operasyonlarına da devam ediyoruz’’dedi.

Gabar bölgesindeki petrol üretimlerini de artırmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, sadece Gabar’da hedeflerinin 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak yurtiçi üretimi toplam günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmak olduğunu söyledi.

Bayraktar, "Bu da tüketimimizin yaklaşık yüzde 20'sinin kendi kaynaklarımızdan karşılanması anlamına gelmektedir." dedi.

Sakarya Gaz Sahasında 40 Milyon Metreküp Gaz Çıkacak

Kara ve deniz alanlarında yoğun şekilde yürütülen arama çalışmalarına bu yeni süreçte tempo artırarak devam edeceklerini belirten Bakan, ‘’Coğrafya kaderdir ancak enerjide dışa bağımlılık kader değildir anlayışıyla milletimizin refahı ve yaşam kalitesini artırmak için bulduğumuz kaynakları hızla devreye alacağız. Sakarya Gaz Sahasındaki projenin Faz-1 kısmı tamamlandığında üretimimizi günlük 10 milyon metreküpe, Faz-2 kısmı tamamlandığında ise günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız.’’ ifadesini kullandı.

Bayraktar, sunumunda, 2024 yılı bütçesiyle enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, enerji güvenliğini sağlamak ve milli ekonomiyi güçlendirmek için önemli adımlar atacaklarını söyledi.

Bu kapsamda, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimi içindeki payını 2035 yılında yüzde 55'e, kurulu güç içindeki payını ise yüzde 65'e çıkarmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, bunun için her yıl 3.500 MW güneş ve 1.500 MW rüzgâr santralini devreye alacaklarını açıkladı.

Bayraktar, 2024 yılı bütçesinin toplam tutarının 61,96 milyar TL olduğunu belirterek, bu bütçenin, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, enerji güvenliğini sağlamak ve milli ekonomiyi güçlendirmek için önemli bir yatırım fırsatı sunduğunu söyledi.

Silvan’dan Ülke Ekonomisine 20 Milyar TL Katkı! Silvan’dan Ülke Ekonomisine 20 Milyar TL Katkı!

Bayraktar, "Bu bütçeyle enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak, enerji güvenliğimizi sağlayacak ve milli ekonomimizi güçlendireceğiz." dedi.