Denizlerde 1 Eylül'den itibaren avlanma yasağının sona ermesiyle balık pazarları hareketlenmeye başladı. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de üretim ve ticaret boyutuyla su ürünleri sektörü her geçen gün gelişiyor.

 Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde su ürünleri konusunda faaliyet gösteren enstitüler tarafından stok, balıkçılık/avcılık ve akuakültür araştırmaları, biyo-ekolojik, genetik, oşinografik ve limnolojik araştırmalar ile ıslah çalışmaları yürütülüyor.

TAGEM bünyesinde su ürünleri konusunda çalışan enstitüler, stok araştırmaları, balıkçılık/avcılık araştırmaları, biyo-ekolojik ve genetik araştırmalar, oşinografik ve limnolojik araştırmalar ile akuakültür araştırmaları ile ıslah çalışmaları devam ediyor.


Sorumluluk sahası Karadeniz olan Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile sorumluluk sahası Akdeniz ve Ege Denizi olan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü tarafından, denizlerimizde balıkçılık yönetimine esas oluşturacak verilerin elde edilmesi, ticari balık stoklarının tahmini ve izlenmesi amacıyla SÜRAT Araştırma-1 ve Akdeniz Araştırma-I gemileriyle deniz araştırmaları yürütülüyor.

Ayrıca, iç sularda ticari su ürünleri stoklarının izlenmesi kapsamında, göl ve baraj göllerinde Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile Elazığ Su ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından projeler uygulanıyor.

Su ürünleri üretimi geçmişte daha çok avcılık yoluyla yapılırken, günümüzde avcılıkla yetiştiricilik miktarı birbirine yaklaşmış durumda. Geçen av sezonunda avlanan deniz balıklarının miktarı 292 bin ton olarak kayıtlara geçti. Avlanan deniz balıklarının türlere göre dağılımı incelendiğinde, hamsi 171 bin ton ile en yüksek miktarda avlanan balık oldu. Hamsiyi yaklaşık 27 bin ton ile çaça ve 23 bin ton ile palamut ve torik takip etti. En verimli denizimiz olan Karadeniz'de, kıyıdaş ülkeler ile karşılaştırıldığında avcılığın %60'ından fazlası Türk balıkçılar tarafından yapılmakta. Ayrıca Bakanlığa bağlı enstitüler tarafından doğal stokları desteklemek amacıyla 25 yıldır balıklandırma çalışmaları devam ediyor.