Devlet bu projeyle, 81 ilde 1.5 milyon hektarlık araziyi tarıma kazandıracak. Tarım Bakanlığı, hisselik, ihtilaf, göç veya başka sebeple iki yıl işlenmeyen arazileri kiralayarak, üretime kazandıracak. Kiralanan arazilerin mülkiyet hakkına dokunulmayacak.

Türkiye genelinde 81 ilde yapılan araştırmalarda 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğu ve üretim yapılmadığı belirlendi. Yapılan hesaplamalara göre, 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğündeki bu alanların üretime kazandırılmasıyla ekonomiye 14 milyar TL katkı sağlanacak ve gıda fiyatları düşürülecek.

Öncelik Köylünün

Kiralamalarda öncelik, arazinin bulunduğu bölgedeki köylülere veya sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının olacak. Arazilerin kira bedelleri ve kiralıyanın yetiştirebileceği ürünler internet sitesinden ilan edilecek.

Mülkiyete Dokunulmayacak

Tarım Makineleri Geldi, Dışa Bağımlılık Bitti! Tarım Makineleri Geldi, Dışa Bağımlılık Bitti!

5 Nisan 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanan "Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde sözleşmeli üretimi özendirmek için atıl durumda bulunan tarım arazilerinin mülkiyet hakkına dokunmaksızın üretime kazandırılması kararlaştırıldı.

Bakanlığın yaptığı yeni düzenlemede, hazine arazileri hariç mülkiyeti kişilere ait olup, hisselilik, parçacılık, mülkiyet ihtilafı,  tarımsal faaliyete son verilmesi, göç veya herhangi bir sebeple üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amaçlandı.

Bakanlığın yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi çerçevesinde şu ana kadar nadasa bırakılan veya atıl durumdaki yaklaşık 4.5 milyon dekar alanda tarımsal üretim başladı. Son 3 yılda 505 milyon lira bütçeyle yaklaşık 3.4 milyon dekarda ekim, dikim ve aşılama çalışmaları yapılarak hedefe ulaşıldı.

Editör: Haber Merkezi