Her yıl 2,6 milyon kişinin alkol ve 8 milyondan fazla insanın sağlıksız beslenme nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekilen açıklamada, bu ölümleri azaltmak amacıyla alkole ve alkolsüz içeceklere vergi uygulanması gerektiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, bu tür içecekleri vergilendiren ülkelerin yarısının aynı zamanda içme suyunu da vergilendirdiğini belirtilerek, DSÖ’nün bunun aksini tavsiye ettiği söylendi.

148 ülkede alkollü içeceklere ulusal düzeyde vergi uygulaması mevcut. Ancak çoğunun Avrupa’da olduğu 22 ülkede şarap özel tüketim vergisinden muaf tutuluyor.

Lokanta ve Kafelerde Yeni KDV Düzenlemesi! Lokanta ve Kafelerde Yeni KDV Düzenlemesi!

DSÖ yetkililerinden Dr. Rudiger Krech konuyla alkalı olarak açıklamada, "Sağlıksız ürünlerin vergilendirilmesi daha sağlıklı nüfuslar yaratır. Daha az hastalık ve zayıflama ve kamu hizmetlerinin sağlanması için hükümetlere gelir gibi getirilerle toplum genelinde olumlu bir dalgalanma etkisi yaratır. Alkol söz konusu olduğunda vergiler, şiddetin ve trafik kazalarının önlenmesine de yardımcı olmaktadır." dedi.

Ayrıca açıklamada, Litvanya’da 2017 yılında içki tüketimini azaltmak için alkol vergisinin arttırılması alkole bağlı hastalıklardan kaynaklı ölümlerin azaldığına değiildi.

Tüm şekerli tatlandırılmış ve alkollü içecekler için tüketim vergisinin uygulanmasını tavsiye eden DSÖ, ülkelere destek olmak amacıyla alkol vergisi politikalarına ilişkin teknik kılavuz yayınladı.