Ne yazık ki dünya da diğer birçok böcek gibi arı türleri de tükenme aşamasında. Bal arıları, kovanlarının yetişkin üyelerini kaybettiği için büyük ölçüde zarara uğramıştır. Çevresel faktörler, insanoğlunun doğaya verdiği tahribat nedeni ile arıların nesli hızla azalıyor.

Dünyada tüm arılar ölürse ne olur?     

Dünyada ki tüm arılar ölürse günümüzde ve gelecek ekosistemde dalgalanmalar meydana gelir. Pek çok arı orkidesi gibi bazı bitkiler yalnızca belirli arılar tarafından tozlanır ve insan müdahalesi olmazsa ölürler. Bu durum yaşam alanlarını değiştirecek ve parçası oldukları besin ağlarını etkileyecek ve bağımlı oldukları organizmaların yok oluşlarını tetikleyecektir. Bazı bitkiler için çeşitli tozayıcılar kullanılabilir ancak birçoğu en başarılı şekilde arılar tarafından tozlanır.

Arıların yok oluşu tarımı nasıl etkiler?

Sosyal Medyanın Gündemi ‘’Yaralı Geyik’’  Tedavi Altında! Sosyal Medyanın Gündemi ‘’Yaralı Geyik’’ Tedavi Altında!

Tarım açısından arıların yok oluşu, insanların besin sistemini önemli ölçüde değiştirirdi. İnsanlar için besinlerin çoğu hala rüzgârla tozlanan ve bu nedenle arı popülasyonlarından etkilenmeyen tahıl tanelerinden geliyor. Bununla birlikte, birçok meyve ve sebze böceklerle tozlanır ve arılar olmadan bu kadar büyük ölçüde ve ucuza yetiştirilemez. Örneğin yabanmersini ve kiraz tozlaşmanın yüzde 90 ı bal arılarına güvenirler.

Çoğu meyve ve sebze için elle tozlaşma mümkün olsa da, büyük bir emek ve ister ve oldukça pahalıdır. Arılar olmadan, taze ürünlerin mevcudiyeti ve çeşitliliği önemli ölçüde azalır ve insan beslenmesi zarar görecektir. Elle ya da robotla tozlaştırma uygun maliyetli olmayacağı için mahsuller muhtemelen kaybolacak ya da yalnızca insanların büyük özverisi ile varlığını sürdürecektir.

Editör: Haber Merkezi