Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Gıda Programı’nın (WFP), Türkiye’yi bölgesel ve küresel ölçekte gıda stokları için bir “stratejik stok merkezi” olarak konumlandırma talebiyle Bakanlığa başvurduğunu açıkladı. Yumaklı, “Bütün değerlendirmeler tamamlanmış durumda. Sayın Cumhurbaşkanımızın da destekleriyle, ülkemizin stratejik stok merkezi olarak konumlanmasını bekliyoruz” dedi.

Söz konusu açıklama, IV. Tarım Orman Şûrası öncesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen “Tarım Diplomasisi Atölyesi” kapsamında gerçekleştirilen “Günümüz Dünyasında Tarım Diplomasisi” başlıklı özel oturumda yapıldı.

Tarım artık stratejik bir dış politika aracı

Tarım diplomasisinin giderek artan önemine dikkat çeken Bakan Yumaklı, şûra öncesinde tarımın diplomatik yönünü öne çıkarmak istediklerini belirtti. Gıdanın, artık sadece ekonomik değil, aynı zamanda diplomatik ilişkilerde de belirleyici bir unsur haline geldiğini vurgulayan Yumaklı, dünyada yaşanan krizlerin hemen ardından gıda arz güvenliği ve üretimde yeterliliğin gündeme geldiğini ifade etti.

“Bugünün dünyası çok bilinmeyenli bir denklem. Gıda güvenliği, ülkelerin birbirleriyle olan etkileşimini doğrudan etkiliyor” diyen Yumaklı, Türkiye’nin tarım diplomasisini stratejik bir dış politika aracı olarak gördüğünü söyledi. Coğrafi konumu, agroekonomik çeşitliliği ve çok taraflı platformlardaki etkin rolüyle Türkiye’nin bu alanda önemli sorumluluklar taşıdığına dikkat çekti.

Avrupa’nın zirvesinde, dünyanın ilk 10’unda

Türkiye’nin 2023 verilerine göre tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirten Yumaklı, yaklaşık 32,6 milyar dolarlık tarım ihracatıyla birlikte, tarım diplomasisinin fiilen uygulandığını ve sahada karşılık bulduğunu söyledi.

Hayvansal Üretimde Gerileme Endişe Veriyor! Hayvansal Üretimde Gerileme Endişe Veriyor!

Bolat: “Tarımsal üretimi 75 milyar dolara çıkardık”

Etkinlikte konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat da Türkiye’nin dünyada önemli bir tarım ülkesi olduğuna dikkat çekerek, “Tarımsal üretimimizi 30 milyar dolardan 75 milyar dolara yükselttik. 2002 yılında 3,4 milyar dolar olan ihracatımızı ise 2023 itibarıyla 32,5 milyar dolara çıkardık” dedi.

Halkın temel gıda ürünlerine erişimini sağlarken iç ticaret dengeleri ile ihracat ve ithalat kararlarını sürekli istişare ettiklerini aktaran Bolat, bu noktada en sıkı iş birliği içinde oldukları bakanlığın Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu vurguladı.