14 Temmuz 2021 tarihinden, tehlike arz eden köpeklerin kısırlaştırılarak kayıt altına alınması kanunlaşarak yürürlüğe girmişti.  14. Ocak 2022 tarihine kadar kısırlaştırılan ve kayıt altına alınması gereken hayvanlar için son gün geldi. Karara göre kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak, una aykırı hareket edenlere 14.982 Türk lirası idari para cezası verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığından gelen açıklamaya göre toplam 20.843 tehlikeli köpek kayıt altına alındı. Bugün saat 16.30 itibarıyla  İstanbul’da 4.858, İzmir’de 2.541, Ankara’da 1.925,  adet olmak üzere, Türkiye genelinde 20.843 adet tehlike arz eden köpek mikroçip uygulanarak kayıt altına alındı.. Bugün sona erecek kayıtlar halen devam etmektedir.

Yapılan yasal düzenleme ve daha sonra yayımlanan Tehlike Arz Eden Hayvanlar Genelgesi ile Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklere sahip olan kişilerin, bu köpeklerini kısırlaştırarak ve buna ilişkin belgeyle birlikte 14 Ocak 2022 tarihine kadar bakanlığa başvurmaları ve veri tabanına kayıt ettirmeleri istendi.

Düzenlemede hayvanlarını kısırlaştırarak kayıt altına aldırmak istemeyenlerin söz konusu hayvanları en yakın bakımevine bırakabileceği ve yerel yönetimlerin bu hayvanları teslim almak zorunda olduğuna da yer verildi.

Belirtilen süre kapsamında hayvanlarını kimliklendirilerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) kayıt altına aldırmayanlara, hayvan başına 14.982 Türk lirası idari para cezası verilecek ve bu hayvanlara el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.

Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar; kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamayacak, halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacaktır. Buna aykırı hareket edenlere 14.982 Türk lirası idari para cezası verilecek.

Bu hayvanları sokağa terk edenlere ise 40.860 Türk lirası idari para cezası verilecek.

Tehlike arz eden köpeklerin kayıt altına alınmasıyla ilgili tanınan yasal süre bugün (14 Ocak 2022 tarihinde) sona erecek.

Ancak, genelgenin yürürlüğe girmesinden (07.12.2021) önce gebe kalan American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin, doğum yapması ve yavrularının 4 aylık olana kadar kayıt olma işlemi devam edecek.

Başıboş gezen, tehlike arz eden bu köpek ırklarını gördüğünde Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube, Tarım ve Oman İl/İlçe Müdürlükleri veya belediyelere ve kolluk kuvvetlerine (HAYDİ ekipleri) haber verilecek.