Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dermenci,  USK tarafından belirlenen çiğ süt fiyatı  piyasa şartlarına göre revize edilmemesine istinaden süt üreticileri olarak yaşadıkları sıkıntıları değerlendirdi. Başkan Dermenci bir an önce gerekli tedbirler alınmaz ise süt fiyatları ve desteklemelerde iyileştirmeler gerçekleşmezse var olan damızlık hayvan kesiminin daha da hızlanacağı vurguladı.

Başkan Çetin: Üretici Alın Terinin Karşılığını Alamıyor Başkan Çetin: Üretici Alın Terinin Karşılığını Alamıyor

Dermenci açıklamasında şunları kaydetti:

Ulusal Süt Konseyi (USK) 05 Mayıs 2022 tarihinde toplanarak 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını 7,50 TL/litre, çiğ süt destek primini de litre başına 0,20 kuruş olarak belirlemişti.

Ayrıca toplantıda çiğ süt üretim maliyetinde önemli bir değişiklik olduğunda gelecek süreçte piyasa şartlarına göre süt fiyatının tekrar değerlendirilerek revize edileceği de söylenmişti.

Fakat 3 ay gibi bir zaman geçmesine rağmen süt fiyatlarında bir değişiklik olmamış ve Ulusal Süt Konseyi yeni bir fiyat belirlememiştir.

Bugün girdi maliyetlerine bakıldığında süt - yem paritesinin hemen hemen bire bir olduğu yani 1 kilo süt ile 1 kilo yem alındığı görülmektedir. Öte yandan özellikle hayvan bakım ve beslemenin olmazsa olmazı olan silajlık mısırın kilosu tarlada 1,50 TL, samanın kilosu 3-4 TL, yoncanın kilosu 5-6 TL, yemin çuvalının 350-380 TL arasında olduğu bu dönemde süt fiyatının 7,50 TL kalması süründürülebilir bir fiyat değildir.

Bugün gelinen noktada Ulusal Süt Konseyinin bir an önce toplanarak girdi maliyet artışı ve kar marjını gözetilerek yeni bir süt fiyatı belirlemesi gerekmektedir.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığımız daha önceki aylarda (Mart, Nisan, Mayıs 15’e kadar) çiğ süt destek primini 1 TL olarak belirlemişti. Belirlenen çiğ süt destek pirimi üreticilerimiz tarafından da memnuniyetle karşılanmıştı. Çiğ süt destek priminin bundan sonraki aylarda da artarak devam etmesi beklenirken maalesef 0,20 kuruşa düşürülmüştür. Bugüne bakıldığında 20 kuruşluk bu desteğin günümüz koşullarında hiçbir anlamı kalmamıştır. 

Bakanlığımızdan beklentimiz yeni belirlenecek olan süt fiyatında çiğ süt destek priminin de tekrar görüşülerek önceki dönemdeki gibi 1 TL veya üzeri rakamlar belirlenerek üretici gerçek anlamda desteklemelidir.

Son yayınlanan TUİK rakamlarına bakıldığında ülkemizde hem hayvan sayısının hem de süt üretiminin düştüğü görülmektedir.

Eğer bir an önce gerekli tedbirler alınmaz süt fiyatları ve desteklemelerde iyileştirmeler yapılmazsa şuan var olan damızlık hayvan kesiminin daha da hızlanacağı ve süt üretimindeki düşüşünde daha da artacağı aşıkardır. Böyle giderse önümüzdeki aylarda ülkemiz et ve süt krizi ile karşı karşıya kalacaktır” dedi.