Nazilli Tarım Orman Müdürü Sunay Güler, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda büyük ekonomik kayıplara sebep olan ‘Mavi Dil’ hastalığına karşı müdürlük personeli tarafından tuzak asıldığını bildirdi.

Hayvanlarda görülen mavi dil hastalığı, genellikle yazın yağmurlu zamanlarda ve rutubetli bölgelerde oluşuyor. Hastalık, kan emme sırasında etkeni alan hayvanda ilk 7 gün sonra görülmeye başlar. Ateş, iştahsızlık, burun akıntısı, şişlik gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Güler;  her on beş günde bir sahadan numune toplanarak hastalık taraması yapılacağını ve hastalığın erken teşhisi yapılarak erken aşılama ile hastalıkla mücadele sağlanacağını açıkladı.

Veteriner hekim Koral Baykal ise, mücadelenin tüm veteriner hekimlik sektörünün ortak çalışması sonucu sağlanacağını belirterek, “İlçemize bağlı Esenköy Mahallesi’nde asmış olduğumuz sinek tuzağıdır. Culicoides sineklerinin yakalanması amacıyla 15 gün arayla bir gece, işletmede çalıştırılarak, toplanan numunelerin Merkez Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından analiz edilecek. Özellikle 'Mavi Dil' için test yapılarak erken uyarı ile erken aşılama yapılması planlanmıştır” diye konuştu.

"Doğrudan insan sağlığına bir etkisi yoktur"

Hastalığın küçükbaş hayvanlarda belirti vermesine karşın büyükbaş hayvanlarda belirti göstermeden seyredeceğine dikkat çeken Baykal şu ifadelere yer verdi;

Bu sebeple teşhis edildiğinde çoğunlukla zarar gerçekleşmiş olur. Hayvanlarda sakat doğumdan verim kaybına hatta ölüme kadar zarara sebep olarak büyük ekonomik kayıplara sebep olur. Hastalık zoonoz karakterde olmadığından, doğrudan insan sağlığına bir etkisi yoktur.

Mavi Dil hastalığı nedir?

Mavi dil ya da Blue tongue, Culicoides kan emen sineklerle nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani geviş getirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur.