Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Yenipazar’ın Danişment Köyü’nde başlatılan ‘Birlikte Üretim Modeli’ başarılı bir şekilde hedefine emin adımlarla yürüyor. 2 yıl önce başlatılan ve Bilecik’ten Türkiye’ye örnek olacak ‘Hayvancılık Özelinde Köy Bazlı Birlikte Üretim Modeli Projesi’, Tarım ve Orman Müdürlüğünün de destekleri ile her geçen gün gelişerek büyüyor. 
 
Projenin ilk evresinde 2000 baş kapasiteli et ve süt koyunculuğu işletmesi olarak planlandığını aktaran Müdür Yoldaş daha sonra 500 büyükbaş süt sığırcılığı işletmesi kurmak için hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini bildirdi. Müdür Yoldaş, proje sayesinde 19 hayvancılık işletme maliyeti yerine bir işletme maliyeti sağlandığını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti:

“İl Müdürlüğümüzün sağlamış olduğu teknik destek ile yürütülen projeye, 8 adet koç desteği sağlamış bulunmaktayız. Ayrıca 200 dekar alanda mera ıslah ve amenajmanı gerçekleştirecek olup, 2021 yılı içeresinde yem bitkileri ekilişi bazında tohum temininde %100 destek sağlayacağız. Çiftçi Katkısı ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) 14. Etap Kapsamında destekleme veya Bakanlığımızda mevcut bulunan başka bütçe kalemlerinden bu projemizin finansmanın sağlamayı hedefliyoruz.

Bizim bu projeyle amacımız; köy bazında hayvan yetiştiriciliği yapan bütün üreticilerin veya işsizlik nedeniyle köy dışına göç etmiş gençlerin, bir şirket bünyesinde, birlikte üretim modeli etrafında birleşmelerini sağlamak. 

19 yetiştirici/yetiştirici adayı 2019 yılında “Danişment Köyü Tarım Hayvancılık Ürünleri Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi” bünyesinde bu hedef doğrultusunda aynı çatı altında birleştirdik ve bu hedefimizi gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Köy bazında hayvancılığın sürdürülebilir bir geçim kaynağı haline getirilerek bu vesile ile köyden kente göçün önlenebileceği, çiftçilerimizin refah seviyesinin arttırılarak köylerinde kaliteli bir yaşam sürdürmelerinin sağlanabileceği öngörmekteyiz.

Profesyonel yönetilecek bir hayvancılık işletmesi ve entegre tesis kurdurularak, yıllık bazda Danişment köyünde elde edilen 900 bin TL’lik gelirin % 666 arttırılarak 6 Milyon TL’ye çıkartılması hedeflenmektedir. İl/İlçe Müdürlüğümüz danışmanlığında ve kontrolünde "Danişment Tarım Hayvancılık Ürünleri Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’’ ne bilimsel bilgi ışığında profesyonelce, bu proje ile nihayetinde mevcut köyde katma değeri yüksek hayvansal ürün üretimi (Danişment Sütü, Peyniri, Yoğurdu vb.) yaptırılarak yurt içine ve yurt dışına pazarlattırılabileceği ve ilgili köyde mevcut durumu tersine dönüştürecek bir hayvancılığın sürdürülebilir kılınarak diğer köylerimize de örnek olacağının kanaatindeyim” açıklamasında bulundu.