Bakırlıoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ipotekli tarım alanları ve çiftçilerin güncel borçlarının bilgilerini aldı.

Bayraktar: Büyükşehir Belediyeleri Üreticilere Her Türlü Desteği Vermeli Bayraktar: Büyükşehir Belediyeleri Üreticilere Her Türlü Desteği Vermeli

Buna göre, 2019 yılında 39 milyon 400 bin dekar olan toplam ipotekli tarım alanı, 4 yılda 2 milyon 900 bin dekar artarak 42 milyon 300 bin dekara ulaştı. 2 milyon 900 bin olan ipotekli tarım alanı parsel sayısı ise 300 bin artarak 3 milyon 200 bin adete çıktı. 1 milyon 964 bin kişi olan tapusu üzerine ipotek konulan çiftçi sayısı ise 266 bin kişi artarak 2 milyon 230 bin kişiye ulaştı. Bankaların tarım arazileri üzerine ipotek koyduğu çiftçi sayısı da 1 milyon 392 bin kişiden, 1 milyon 626 bin kişiye yükseldi.

Manisa ipotekli tarım alanlarının toplam tarım alanlarına oranı bakımından yüzde 27 ile ilk sırada

Manisa'da 1,6 milyon dekar ipotekli tarım alanı ile Türkiye'de dördüncü sırada yer alan Manisa, ipotekli tarım alanlarının toplam tarım alanlarına oranı bakımından ise yüzde 27 ile ilk sırada yer aldı. Arazileri ipotekli olan 93 bin borçlu çiftçi sayısı ile Manisa, bu alanda da ikinci sırada yer aldı.

Konya'da en fazla ipotekli tarım alanı

103 bin çiftçiye ait 4 milyon 653 bin dekar ipotekli tarım alanı ile Konya'nın ilk sırada olduğunu belirten Bakırlıoğlu, "Bu alan, birçok ilin yüzölçümünden daha fazla. Çiftçileri en borçlu illere baktığımızda tarımsal gayri safi katma değeri yani en fazla tarımsal üretim yapan illerin ilk sıralarda olduğunu görüyoruz. Tarımsal üretim değeri bakımında ilk onda olan Konya, İzmir, Adana, Manisa, Şanlıurfa ipotekli tarım alanlarının ildeki toplam tarım alanlarına oranı bakımından da ilk 10'da yer alıyor" dedi.