Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yapılan veteriner hekim kontrolleri ve laboratuvar testleri sonucunda, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda mavi dil hastalığı (Bluetongue Virus) tespit edildi. Kadirli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla ilçedeki Harkaçtığı, Yusufizzettin, Şabaplı, İlbistanlı, Kösepınarı, Karakütük, Koçlu, Yoğunoluk, Değirmendere ve Tahta köyleri ile Kadirli Hayvan Pazarı karantina altına alındı. Bu bölgelerde, ikinci bir duyuruya kadar hayvan alım, satım ve sevk işlemleri durduruldu.

Halk Sağlığına Tehdit Yok

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, mavi dil hastalığının hayvanlardan insanlara bulaşan bir zoonoz hastalık olmadığını vurgulandı.  Karantina uygulamasının, hayvan sağlığını koruma amacıyla yürütüldüğü belirtildi. Hastalıkla mücadele kapsamında alınan bu tedbirlerin, salgının daha geniş bir alana yayılmasının önüne geçilmesi için kritik olduğu ifade edildi.

İthalat, Hastalığın Yayılma Riskini Artırıyor

Edinilen bilgiye göre,  mavi dil hastalığı gibi salgınların, özellikle kontrolsüz hayvan ithalatı sırasında ülkeye giriş yapma riski bulunduğu dile getirildi. Dışarıdan getirilen hayvanların yeterli sağlık denetiminden geçmemesi, bu tür hastalıkların yayılma olasılığını artıran önemli bir etken olarak görülüyor.

Öte yandan, Kapıkule sınır kontrol noktasında mavi dil hastalığı şüphesi ile yurt dışından getirilen hayvanlarında bekletildiği bilgisine ulaşıldı. Bununla birlikte mavi dil hastalığı ile ilgili Anadolu'nun farklı köşelerinden karantinalar yapıldığı bilgisine ulaşıldı. 

Balıkçılık Kurallarına İlişkin Tebliğ Yayımlandı! Balıkçılık Kurallarına İlişkin Tebliğ Yayımlandı!

Peki, mavi dil hastalığına karşı aşı var mıdır? 

Bu hasta hayvanlara aşılama yapılmış mıdır? 

Mavi dile karşı ne tür tedbirler alınmaktadır? 

Bu soruların muhattapları ilgili konuları nasıl değerlendirmektedir? Sorumlululuk, yayıncılık anlayışı gereği muhatap ve veya muhatapların cevaplamasına açıktır. 

Editör: Haber Merkezi