Süt Üreticisinin uzun zamandır beklediği gün geldi.  Geçtiğimiz günlerde yaptığımız haberde üreticiler için beklenen toplantının detaylarının bugün netleşeceğini duyurmuştuk.

Bugün öğle saatlerinde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, toplandı.

Toplantıya, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının  bürokratları katıldı.

Geç saatlere kadar devam eden toplantıda Çiğ süt referans fiyatlarının durumu artan maliyet baskısı dikkate alınarak masaya yatırıldı. Çıkan kararda  ise bir süre da üretici merakla beklemeye devam edecek. Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye satış fiyatını yeniden değerlendirilmesinde karar verilirken Un ve Yem regülasyonu için nihayi karar çıktı.

Açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası dönemde yaşanan ekonomik canlanma ve tüm dünyada etkisini gösteren kuraklığın, küresel çapta emtia fiyatlarını arttırdığı ifade edilerek, Türkiye’ nin de olumsuz etkilendiği bu süreçte, gıda hammaddesi fiyatlarındaki gelişmelerin un, et, süt ve yem üreticilerine ve dolayısıyla vatandaşlara yansımasını en az seviyede tutmak için hasat döneminden bu yana bazı tedbirler devreye alındığını anımsatıldı.

Bu kapsamda 2021/2022 üretim- tüketim sezonunda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından un regülasyonu kapsamında un üreticilerine piyasa fiyatlarına göre, ekmeklik buğdayda ton başına yaklaşık 1000 ile 1700 lira arasında destek sağlandığının kaydedildiği açıklamada, bugüne kadar satışı yapılan ekmeklik buğday miktarının 1,2 milyon ton olduğu belirtildi.

Açıklamada, yem regülasyonu kapsamında ise et, süt, tavuk ve yumurta üreticilerine piyasa fiyatlarına göre, yemlik arpada ton başına yaklaşık 1000 lira, yemlik mısırda ton başına yaklaşık 800 lira destek sağlandığı ifade edildi.

Ayrıca, ağustos, eylül ve ekim aylarında kanatlı hayvan üreticilerine yapılan 550 bin tonluk yemlik buğday satışları ile ton başına 350 liraya kadar destek verildiğine işaret edilen açıklamada, "Bugüne kadar yem regülasyonu kapsamında besici, yetiştirici ve yem üreticilerimize 2,6 milyon ton hububat satılmıştır. Bu sayede hem üreticilerimiz hem de vatandaşlarımız maliyet ve fiyat artışı baskısına karşı korunmuştur." değerlendirmesinde bulunuldu.