Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Bankası’nın 2025 Tarımsal Hasıla Raporu’na göre Türkiye’nin tarımsal hasılasının 2024 yılında ilk kez 80 milyar dolar sınırını aşarak 83,2 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Bu sonuçla Türkiye, Avrupa’da ilk, dünyada ise 7’nci sıraya yerleşti.

Tarım Sektörünün Köklü Firmalarından Biri Daha İflas Etti!
Tarım Sektörünün Köklü Firmalarından Biri Daha İflas Etti!
İçeriği Görüntüle

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda elde edilen başarıyı “Tarımda tarihi rekor” ve “Türkiye küresel ligde zirvede” ifadeleriyle duyurdu.

Dünya Bankası’nın verilerine dikkat çeken Yumaklı, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Avrupa’da birinci, dünyada 7’nci sıradayız. Toprağa hayat veren, bu gururu bizlere yaşatan tüm üreticilerimize, çiftçilerimize, ihracatçılarımıza ve sanayicilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Anadolu’nun bereketi, Türkiye’nin gücü olmaya devam edecek.”

Bakan Yumaklı’nın paylaştığı infografikte, Türkiye’nin yıllar içindeki tarımsal hasıla performansına da yer verildi. Buna göre Türkiye, 2002 yılında 24,5 milyar dolarlık tarımsal hasılayla dünya sıralamasında 12’nci basamakta bulunurken, Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te 72,9 milyar dolara ulaşarak 8’inci sıraya yükseldi. Tarımsal üretimdeki büyümesini sürdüren Türkiye, 2024 yılı itibarıyla 83,2 milyar dolarlık hasılaya ulaşarak tarihinin en yüksek seviyesini gördü ve dünya sıralamasında 7’nciliğe yükseldi.

Raporda yer alan ülke karşılaştırmalarına göre listenin zirvesinde ise 1 trilyon 298 milyar doları aşan tarımsal hasılasıyla Çin yer aldı. Türkiye’nin ulaştığı yeni seviye ise Avrupa’daki liderliğini pekiştirirken, küresel tarım ekonomisindeki konumunu da güçlendirdi.