CHP Niğde Milletvekili ve Zirai Don Meclis Araştırma Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde etkili olan zirai don felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tarımda büyük bir yıkıma neden olan afetin ardından, çiftçilerin acil destek beklediğini vurgulayan Gürer, sürecin uzatılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Tarımda Elektrik Krizi: Çiftçiye 5 Yılda 22 Zam!
Tarımda Elektrik Krizi: Çiftçiye 5 Yılda 22 Zam!
İçeriği Görüntüle

Komisyon olarak birçok ilde sahada yaptıkları incelemeler sonucunda karşılaştıkları tablonun “gerçek bir felaket” olduğunu belirten Gürer, çiftçilerin Kasım ayına kadar bekleyecek durumlarının kalmadığını söyledi. Gürer, zarar gören ürünler için vakit kaybetmeden destek sağlanması gerektiğini dile getirerek, “Hasarlar hızla karşılanmalı” dedi.

Don sonrası ağaç bakımının önemine de dikkat çeken CHP’li Gürer, budama, gübreleme ve ilaçlama gibi işlemlerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu müdahalelerin, önümüzdeki yıl için verimi garanti altına alabileceğini ifade etti.

Zarar gören bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulunan Gürer, çiftçilerin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini belirtti. TARSİM kapsamında olan çiftçilere ödemelerin ivedilikle yapılmasının önemine değinen Gürer, TARSİM dışında kalan, ÇKS kaydı olmayan ya da ürünleri zarar görmüş çiftçilerin de destek kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Tarım sigortalarının kapsamının genişletilmesini de gündeme getiren Gürer, don riskine karşı alınacak önleyici tedbirlerin desteklenmesini talep etti. Sadece üreticilerin değil, bölgedeki esnafın da bu felaketten etkilendiğine dikkat çekti. Ayrıca, alternatif ürünlere yönelimin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Gürer, çiftçilerin borç yükü altında ezilmesinin üretimi durma noktasına getireceği uyarısında bulundu.

Zirai Don Meclis Araştırma Komisyonu’nun çalışmalarının devam ettiğini belirten CHP’li Gürer, hazırlanan raporun Meclis’e sunulacağını ifade etti. Süreç devam ederken iktidara da çağrıda bulunan Gürer, “Çiftçinin icralık hale gelmesi, üretim açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Destekler bir an önce sağlanmalı” dedi.