Haber: Feyzanur Kaya 

Ocak 2023: Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi ve atıl arazilerin üretime kazandırılması amacıyla sağlanacak destekler belli oldu. Yatırım konularına göre Bakanlığın hibe oranları, belirtilen destekleme konuları için proje toplam bedelinin azami yüzde 75'i olarak uygulanacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşları ve üretici örgütleri ile proje kapsamında işbirliği yapılabilecek. Karar kapsamındaki hibe ödemeleri gerçek veya tüzel kişiler için sağlanacak.

Tarımsal Üretimde Kullandırılacak Kredilere İlişkin Esaslar Belirlendi! Tarımsal Üretimde Kullandırılacak Kredilere İlişkin Esaslar Belirlendi!

Şubat 2023: 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli deprem tarım sektörünü derinden etkiledi. Depremden etkilenen çiftçiler, hem maddi hem manevi büyük kayıplar yaşadı. Deprem nedeni ile evlerini, tarlalarını, bahçelerini ve üretim araçlarını kaybeden çiftçiler, geçim kaynaklarına büyük darbe aldı.

Şubat 2023: Tarım ve Orman Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 10 ildeki çiftçiler için alınan tedbirlere ilişkin bilgilendirme yaptı. 2022’den itibaren ayni olarak verilme başlanan mazot ve gübre destekleri depremden etkilenen 10 il için nakit olarak ödendi.

Mart 2023: Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı nedeniyle il ve ilçe canlı hayvan pazarlarının ve şehirlerarası hayvan naklinin yasaklandığını duyurdu.

Nisan 2023: Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı nedeniyle durdurulan hayvan hareketleri kısıtlamasını 28 Nisan tarihinde kaldırdı.

Mayıs 2023: Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılı dönem atamalarına ilişkin genelge yayımladı.

Mayıs 2023: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağını tahmin etti.

Haziran 2023: Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, yeni Tarım ve Orman Bakanı olarak atandı.

Temmuz 2023: İl müdürlüklerine pide, lahmacun, börek ve mantı gibi ürünlerin hazır harçlarında kanatlı eti numunesi alınmamasına dair bir yazı gönderen Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yazıyı revize etti.

Ağustos 2023: Tarım ve Orman Bakanlığı ile Mili Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim - öğretim döneminde ‘Okulda Çiftlik’ projesinin hayata geçirileceğini duyurdu.

Eylül 2023: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, genel tarım sayımı için ilk adımın atıldığını açıkladı. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile TÜİK arasında genel tarım sayımı yapılmasına ilişkin protokol imzalandı.

Eylül 2023: Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre tarımsal üretim sözleşmelerinden doğan davalarda arabulucuya başvurulmuş olması zorunlu hale getirildi.

Eylül 2023: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete 'de yayımlandı.

Eylül 2023: 15 Eylül Resmi Gazete ’de 2023 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler ve 2024 yılında uygulanacak desteklemelere ilişkin karar yayımlandı.

Ekim 2023: Resmi Gazete’de yayımlanan 2023 ve 2024 Yıllarında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteğine Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararına göre, Trakya Bölgesi’nde yağlık ayçiçeği desteği kilogram başına 100 kuruştan 150 kuruşa çıkarıldı.

Kasım 2023: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 yılı Ekim ödeme döneminde emeklilere yönelik olarak 5.000 TL ikramiye verileceğini açıklamasının ardından, ÇKS kaydı bulunan çiftçilerin ikramiyeden yararlanamayacağı öğrenildi.

Kasım 2023: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçilerin ikramiyeden yararlanabilmesi için ilgili bakanlara talimat vereceğini açıkladı.

Kasım 2023: Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, sözleşmeli bitkisel üretim için tip sözleşme yayınladı.

Kasım 2023: Hayvancılık destekleri artırıldı.

Kasım 2023: Tarımsal amaçlı kooperatifler, üretici birlikleri ve ıslah amaçlı yetiştirici birliklerin derecelendirilmesine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımladı.

Aralık 2023: Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki istifa etti.

Aralık 2023: Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile Sudan ile Türkiye arasında kurulan ortak şirket, Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi'nin tasfiyesine karar verildi.

Aralık 2023:  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kırsaldaki yatırımlara yönelik hibe üst limitlerinin artırılacağını duyurdu.

Aralık 2023:  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gelir Koruma Sigortası'nın artık ülke genelindeki tüm üreticileri kapsayacağını açıkladı.