Çiftçinin borcu 109 milyar CHP'li vekil Okan Gaytancıoğlu araştırdı: Son 16 yıllık dönemde tarımsal borçlar 1 milyardan 109 milyar liraya çıktı.
ÜRETİCİLER NE KAYBETTİ
• Yasa ile alması gereken destek verilmedi, 102 milyar alacağı var. • Borçlandırıldı. AKP ile birlikte tarımsal borçlar 1 milyar TL'den 109 milyara çıktı. • Yabancı ülkelerin çiftçisine tercih edildi. 200 milyar dolarlık ithalat yapıldı. • İpotek karşılığı krediler sayesinde tarlasını, traktörünü, hayvanını kaybetti. • Küresel sermayeye esir edildi. Girdi, ürün piyasaları yabancı tekellerin eline geçti. • Köyden kente göçe zorlandı, AKP döneminde tarımsal nüfus 7 milyon azaldı.
ÇİFTÇİNİN BORCU 1 MİLYARDAN 109 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, AKP'nin 16 yıllık iktidarında tarımda yaşananlar ve çiftçilerin yaşadığı gerçekleri araştırdı. AKP iktidarlarında çiftçinin hep kaybeden tarafta olduğunu belirten CHP'li vekil, "AKP ile tarımsal borçlar 1 milyardan 109 milyara çıktı" dedi. HER ŞEY İTHAL Türkiye'nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke iken birçok ürünü ithal eden ülke haline dönüştürüldüğünü kaydeden Gaytancıoğlu, "Tüm planlarını yandaşlarına çıkar sağlamak üzere kurgulayan AKP hükümeti, Türkiye'de verimli bir şekilde yetişen tüm tarım ürünlerini ithal etti. Başta buğday, arpa, kırmızı et gibi temel gıda maddeleri olmak üzere her türlü tarım ürünü ithalatı yapılmaktadır. Türkiye fındık ve incir dışında her şeyi ithal etmektedir" dedi.
UCUZ MAZOT ALAMADI
Çiftçiye mazot için 'yarısı sizden, yarısı bizden' denerek yarı fiyata akaryakıt desteği vaat edildiğini hatırlatan Gaytancıoğlu, "Çiftçi hiçbir zaman ucuz mazot almadı. Yasa ile verilmesi gereken desteğin içinde mazot ve gübre desteği de yer aldı. Ayrıca yasa ile GSMH'nin yüzde l'ini alması gereken desteğin yarısı ödenirken bu ödemeden yüzde 4'te Maliye Bakanlığı kesinti yaptı" diye konuştu. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin sattığı gübre fiyatlarında yüzde 10 indirim yapacağı yönünde haberlerin manşetlerden duyurulduğunu hatırlatan Gaytancıoğlu, "Halbuki indirim yapacağı söylendiği tarihte fiyatlara yüzde 100 oranında zam yapmıştı. Gübre fiyatlarının bu denli artması, özellikle önümüzdeki günlerde buğday ekimindeki taban gübrelerin kullanılmamasına yol açacak ve önümüzdeki yıl ciddi bir buğday açığına neden olacak" dedi.