TÜİK’in paylaştığı verilere göre bu yıl 3 ay içinde kırmızı ete yüzde 60 oranında zam geldi. Geçtiğimiz yıllarda ara ara gelen zamlar, bu yıl kısa aralıklarla peş peşe gelmesi üreticiyi de, tüketiciyi de, et satan esnafı da zor duruma soktu.

Tüketici kırmızı etin yanına yaklaşamıyor

Bildiğiniz üzere et fiyatları yüksek olunca piyasada hayvanları değeri artıyor. Hayvanları satın alan üretici, hayvan başına yüksek oranda yem harcaması yapmak durumunda kalıyor. Yem masrafının yanında işçilik, su, mazot, elektrik, aşı, veteriner ve küpeleme harcamalarının fiyatı 2 katına çıkıyor.

Kırımızı et üreticiden kasaba ve market raflarına gelene kadar her aşamada üzerine kar ve vergiler bindiği için bu kadar pahalıya satılıyor.

Kasaplara ve market raflarına gelen kırmızı et yine de satılamıyor.  1 kg et 310 TL 1 Kg kıyma 250 TL olunca esnaf satamıyor, tüketici alamıyor.

Tüm bunlar, vatandaşın mutfağına kırmızı etin girememesine neden oluyor.  Millet olarak, kırmızı eti çok sevsek de maalesef tüketemiyoruz.

Üretici azalıyor

TÜSEDAD Çiğ Süt Üretim Maliyetini Açıkladı! TÜSEDAD Çiğ Süt Üretim Maliyetini Açıkladı!

Yukarıda saydığımız masraflara yetişemeyen üretici çözümü hayvanlarını satmakta buluyor. Bütün bu maliyetlere zam gelmesi hem hayvancılığın azalmasına neden oluyor, hem de köyden kente göçü tetikliyor.

Kurban Bayramı’nda fiyatlar nasıl olacak?

Tüm bu pahalılık tabi ki kurban fiyatlarına da yansıyacak. Yetiştirici için maliyetleri yüksek oranda artan hayvanların, bu yıl kurban pazarlarında oldukça yüksek fiyatlarla alıcısını bekleyeceği düşünülüyor.

İslam âleminde heyecanla beklenen Kurban Bayramı’nda tahmini kurban fiyatları küçükbaş için 4,400 TL büyükbaş için de 60 bin olarak tahmin ediliyor. Fiyatlar tahminleri böyle olunca vatandaşın tek başına kurban alıp kesmek bir kenara dursun ortaklaşa alınan kurbanda bile zorlanacağı görülüyor.