Türk Tarımının
Dergisi Sesi Habercisi
Kurban Bayramı dolayısıyla Şanlıurfa'da bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Vali Abdullah Erin ile bayramlaşma gezilerini şehit aileleriyle devam ettirdi.
Gap Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personeliyle bayramlaşan Bakan Fakıbaba, Vali Erin ve beraberindekiler, daha sonra Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde açılan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınan hastanelerden boşalan binalarda inceleme yaptılar.
‘Toprağı suyla çiftçiyi bilgiyle buluşturmalıyız’
Bakan Fakıbaba,Türkiye’nin daha çok çalışan veteriner ve ziraat mühendislerine ihtiyacının olduğunu söyledi. Kendisinin de yeni bir bakan olmasına rağmen dersine çok çalıştığını belirten Fakıbaba, “Bizim toprağı suyla, çiftçiyi de bilgiyle buluşturmamız lazım. Bu da sizin ve bizim görevimizin başında geliyor. Bunun finansını sağlamak benim görevim ama çiftçiyi bilgilendirmek sizin göreviniz. Eğer siz çiftçiyle bilgiyi buluşturamazsanız, eğer o çiftçi sulamayı nasıl yapacağını, hangi ürünü ekeceğini, buğdaydan 100 kilo alacağını 900 kiloya nasıl çıkaracağını siz anlatmazsanız adam bilemez” diye konuştu. Mühendislerden çiftçilerin ayağına gitmelerini isteyen Fakıbaba, kendilerinin halkın, mühendislerin de çiftçilerin hizmetkarı olduğunu ifade etti. Çiftçilerin bilgilenmesinin üretime büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Fakıbaba, “Bakıyoruz fındık dekar başına 80 kilogram alınıyor, Amerika’da 400 kilogram alınıyor. O zaman demek ki ben burada görevimi yapamıyorum. Bunun için daha iyi çalışmalar yürütmeliyiz” şeklinde konuştu.
İncelemeleri sırasında bölge esnafı ve vatandaşlarla da bayramlaşan Bakan Fakıbaba ve Vali Erin şehit aileleriyle de bayramlaştı. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde vatani görevini yaparken şehit olan Hüseyin Koroç'un babaevini ziyaret eden heyet aileyle bayramlaştıktan sonra, 15 Temmuz'da şehit olan Şanlıurfalı Şefik Şefkatlioğlu'nun ailesini ziyaret etti. Şehitlerin emaneti olan ailelerin, devlet ve millet için kutsal olduğunu kaydeden Vali Erin, her zaman şehit ailelerinin yanında olacaklarını belirtti.
Bayram ziyaretleri sırasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'e ilgili kurum amirleri de eşlik etti.
Türkiye genelinde 8 milyar kilovatsaat elektrik sulama için kullanılırken, bunun 2 milyar kilovatsaati Şanlıurfa’dan çekiliyor.
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Dicle EDAŞ) Şanlıurfa İl Müdürü Osman Hondu, Türkiye genelinde sulamada kullanılan 8 milyar kilovatsaat elektriğin 2 milyar kilovatsaatinin Şanlıurfa’da tüketildiğini bildirdi.
Ekonomi Kulübü Şanlıurfa Şubesince bir otelde düzenlenen etkinlikte, sulama birliği ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla, kentte yaşanan elektrik kesintileri ve kayıp kaçak sorunu tartışıldı.
Hondu, burada yaptığı konuşmada, şirketlerinin hizmet verdiği bölgenin 21 milyar kilovatsaatle Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’den sonra en fazla elektrik çekimi yapan bölge olduğunu söyledi.
2015 yılında Atatürk, Keban ve Karakaya barajlarından 11 milyar kilovatsaat üretim yapıldığını ancak aynı yıl bölgede tüketilen elektriğin bu üretimin 2 katından daha fazla olduğunu belirten Hondu, sarfiyatın yüksek olmasının en büyük nedeninin sulama olduğunu bildirdi.
Türkiye’de sulama için harcanan 8 milyar kilovatsaat elektriğin 5 milyar kilovatsaatine bölgenin ihtiyaç duyduğunu ifade eden Hondu, “Yani bu 5 milyar kilovatsaat bölgedeki 6 ilde tüketiliyor. Bu 5 milyar kilovatsaatin 2 milyar kilovatsaati da Şanlıurfa’da tüketiliyor. Aslında bir anlamda bölgenin elektrikten çok suya ihtiyacı var. GAP ve kanallar bir an önce bitirilse bu elektrik tüketiminin inanılmaz derecede düşeceğini öngörüyoruz.” dedi.
Çiftçiler için sayaç dönemi
Geçen yıl kentte, 3 bakanın katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantıda dönüm başına elektrik harcaması düzeninden vazgeçilerek çiftçilerin trafolarına sayaç takılması konusunda anlaşmaya varıldığını anlatan Hondu, bu sistem başladığında çiftçilerin arazilerinde 750 sayaç bulunduğunu, şu an sayaç sayının 12 bini aştığını ifade etti.
Bazı çiftçilerin sayaç takmama konusunda direndiğine dikkati çeken Hondu, “Bu çiftçilerimizi de sayaç takma konusunda ikna etmeye çalışıyoruz ama hala zorluk çıkarıyorlarsa tabii ki hem enerjilerinin kesilmesi hem de kullandıkları enerjinin kaçak olarak değerlendirilmesi işlemleri devam ediyor.” diye konuştu.
Bölgede harcanan 21 milyar kilovatsaat elektriğin büyük bölümünün israf edildiğini vurgulayan Hondu, şöyle devam etti:
“Bu israfın nedenlerin başında sulamadaki israf ve klimaların kullanımı geliyor. Şanlıurfa’da ve bölge illerindeki hava sıcaklığı 15 gündür yaklaşık 45 derece civarlarında seyrediyor. Gece sıcaklığımız bile çoğu Anadolu kentinin gündüz sıcaklığına eşdeğer. Doğal olarak klima kullanılması gerekiyor ama vatandaşlarımızın klima kullanımları konusunda duyarlı olmasını istiyoruz. Klima açıkken kapı ve pencerelerin açık tutulmaması, klima derecesinin 18’lerde bırakılmaması gerekiyor.”
Fazla tüketim elektrik kesintilerine yol açıyor
Elektrik tüketiminin sıcaklık nedeniyle son günlerde artığını kaydeden Hondu, 3 Temmuz Pazartesi günü Türkiye genelinde tüketim rekoru kırıldığını anımsattı.
3 Temmuz’da bölgede en fazla tüketimin Şanlıurfa’da yaşandığını belirten Hondu, şunları kaydetti:
“Bir günde 34 milyon kilovatsaat çekim yaptık. Şanlıurfa’da yıllık çektiğimiz elektrik 7 milyar kilovatsaat. Antalya, Isparta, Burdur bölgesinde bin 500 otelle birlikte yazın en fazla elektriğin çekildiği yer olmasına rağmen, yılda 5,5 milyar kilovatsaat çekerken, sadece Şanlıurfa’nın çektiği 7 milyar 600 milyon kilovatsaat. Burada bize düşen mutlaka elektrik kullanımında tasarruf etmemiz. Lüzumsuz olarak kullandığımız enerji hem mevcut hatlarımıza fazla yük binmesine neden oluyor hem de dalgalanma diye tabir ettiğimiz enerjinin sık sık gelip gitmesi, kesilmesi, kullandığımız cihazlara zarar veriyor. Eskiden klima sayımız azken bugün köylerimizde bile en az iki tane klima var ve bu iki klimayı sürekli çalışır durumda tutuyoruz. Böyle olunca mevcut hatlarımızın bunu karşılaması ya da aynı verimlilikte enerji vermemiz mümkün olmuyor.”