Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım teknolojilerinin Türkiye’nin geleceği açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, gıda güvenliğinin artık tüm dünyada milli güvenlik meselesi olarak değerlendirildiğini söyledi.

Tarım Teknolojileri Kümelenmesi (TÜME) Vakfı’nda “Tarım Gençlik ve Teknoloji, Politika, Eğitim, Yatırım ve Adaptasyon Paneli” gerçekleştirildi. Panele Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Tarım Teknolojileri Kümelenmesi (TÜME) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Karagöz ve davetliler katıldı.

Panelde konuşan Bakan Yumaklı, tarımsal üretimin insan hayatının her aşamasında vazgeçilmez olduğunu ifade etti. Tarımın yalnızca gıda üretiminden ibaret olmadığını belirten Yumaklı, “Bir insanın doğumundan ölümüne kadar tarımsal üretime muhtacız. Dünyanın en iyi teknolojilerini üreten insanların da günde 3 öğün yemeğe ihtiyacı var. Yeni doğan bir bebeğin, çocukluk ve gençlik çağında eğitiminde kullanacağı malzemelere, yiyeceğe, elbiseye ihtiyacı var. Netice itibarıyla bunu hayatın bir parçası olarak görmek gerekir” dedi.

“Bu da bir vatan savunmasıdır”

TEKNOFEST’in Türkiye’de savunma sanayisiyle özdeşleştiğini belirten Yumaklı, tarım teknolojilerinin de ülkenin geleceği açısından stratejik bir alan olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl TEKNOFEST kapsamında “Tarım Teknolojileri Kümelenmesi” kavramının yer almaya başladığını hatırlatan Yumaklı, tarım ve gıda güvenliğinin ülkelerin geleceği açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.

Yumaklı, “Geçtiğimiz yıl TEKNOFEST’in içerisinde ‘Tarım Teknolojileri Kümelenmesi’ kavramı girdi. Bu da bir vatan savunmasıdır. Bu da gıdanın garanti altına alınması savunmasıdır. Artık bütün ülkeler şu konuda hemfikir, gıda güvenliği konusu bir milli güvenlik meselesidir. Eğer halkınızı gıda anlamında bir endişeye sevk ediyorsanız orada çok daha büyük problemleri yaşamanız mümkün” diye konuştu.

“Ürettiğimizi katma değerli hale getirmeliyiz”

Tohumdan sofraya kadar uzanan üretim sürecinin bütüncül bir anlayışla ele alınması gerektiğini vurgulayan Yumaklı, tarımsal üretimde elde edilen verilerin analiz edilerek politikalara yansıtılmasının önemine işaret etti.

Türkiye’nin tarımsal üretim açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Yumaklı, bu üretimin daha yüksek katma değerle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yumaklı, “Konya kadar Hollanda. Üretimi de o kadar zaten. Ama aldığını katma değerli üretim haline getirip satabiliyor. Biz ürettiğimizi katma değerli hale getirip satabilmenin, dünya sahnesine kendi ihtiyacımızın dışında çıkabilmenin yolunu bulmak durumundayız. Bu konuda dünyanın gelişmiş ülkelerinin hiçbirisinden geri kalır bir yanımız yok. Ama bu, her şeyimiz mükemmel demek değil. Çok geliştirecek alanımız var” ifadelerini kullandı.

Tarımda gençlerin rolüne dikkat çekti

Türkiye’de çiftçilerin yaş ortalamasının 57 olduğunu belirten Yumaklı, gençlerin tarıma yönelmesinin önemine vurgu yaptı.

Yumurta Fiyatları Zamlanacak mı? Sektörden Dikkat Çeken Açıklama
Yumurta Fiyatları Zamlanacak mı? Sektörden Dikkat Çeken Açıklama
İçeriği Görüntüle

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 milyon 380 bin çiftçinin yalnızca yüzde 13’ünün genç çiftçilerden oluştuğunu belirten Yumaklı, genç iş gücünün ve genç girişimcilerin tarımsal üretimde daha fazla yer alması gerektiğini ifade etti.

Yumaklı, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 milyon 380 bin çiftçimizin sadece yüzde 13’ü genç çiftçi. Yüzde 58’i orta yaşlı. Onun üzerindekiler de ileri yaşlı. Dolayısıyla bu tabloda genç iş gücünün ve genç zihinlerin, ‘Bu işi evet, bütün unsurlarıyla ben yapacağım’ diyecek olan kardeşlerimizin önemi büyük. Gençlerin ve kadın girişimcilerin ‘Evet, ben bu işi yapıyorum’ dediği her yerde varız” dedi.

Tarımsal desteklerin tutarını açıkladı

Bakan Yumaklı, tarıma yönelik desteklere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Son 24 yılda verilen desteklerin bugünkü tutarının yaklaşık 8 trilyon liraya ulaştığını belirten Yumaklı, tarımın öneminin bütçe uygulamalarına da yansıdığını söyledi.

Yumaklı, “Devletimiz de özellikle hükümetlerimiz döneminde tarımın ne kadar önemli olduğu konusunu sadece sözle değil, aynı zamanda fiiliyatta ve bütçe uygulamalarında da çok net bir şekilde göstermiş durumda” diye konuştu.

Türkiye’nin bu yılı 140 milyon tonun üzerinde tarımsal üretimle tamamlayarak tüm zamanların rekorunu kıracağını ifade eden Yumaklı, “Bu başarıda payı olan bütün üreticilerimize, çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

“Tohum da bir teknolojidir”

Tarım teknolojisinin yalnızca cihaz ve makinelerden ibaret olmadığını belirten Yumaklı, tohumun da bir teknoloji olduğunu söyledi.

Türkiye’nin tohum üretimindeki durumuna ilişkin bilgi veren Yumaklı, “Teknoloji deyince sadece cihaz anlaşılmamalı. Tohum da bir teknolojidir, eğer doğru bir şekilde, olması gerektiği gibi geliştirirseniz ve kendiniz üretebiliyorsanız. Türkiye’de tohum üzerinden maalesef sürekli bir dezenformasyon yürütülüyor. Tohumlarımızın yüzde 96’sını biz üretiyoruz. Dünyada ilk 10 içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Sulamada teknoloji vurgusu

Sulama teknolojilerinin geliştirilmesinin önemine de değinen Yumaklı, Türkiye’de sulamaya açılan alanın 7,3 milyon hektara ulaştığını belirtti.

Yumaklı, yalnızca sulama altyapısının geliştirilmesinin yeterli olmadığını, suyun verimli kullanılmasını sağlayacak teknolojilerin de geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “7,3 milyon hektarlık bir alanı sulamaya açtık, daha da devam ediyoruz. Ancak sadece sulamaya açmanız bir anlam ifade etmez. Bir damlanın bile son derece hayati ve kritik olduğu bir dönemde bitkiye sadece ihtiyacı olduğu suyu verebilmenin teknolojisini ve verimli bir şekilde suyu kullanabilmenin teknolojisini de geliştirmeniz gerekir” dedi.