Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, İstanbul Başakşehir’de katar uyruklu bir şahsın sokak köpeğini aracıyla ezerek kasten ölümüne yol açmasına ilişkin açıklama yaptı.

Başkan Eroğlu: Bu eylemlerin adli makamlarımızca daha ciddi ele alınmasını bekliyoruz diyerek açıklamasında şunları kaydetti:

İstanbul'un Başakşehir ilçesinde 10 Ocak Pazartesi günü Katar uyruklu bir sürücünün aracını vahşice yolda oynayan masum iki köpeğin üzerine doğru sürmesiyle kasıtlı olarak bir köpeğin ölümüne sebebiyet vermesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması bizleri bir kez daha derin üzüntü ve endişeye sevk etmiştir.

Her şeyden önce hayvanlar potansiyel tehlike değil, ekosistemin koruyucularıdır. Hayvana kötü muamelede bulunmak ve yaşam hakkını elinden almak daha önce Kabahatler Kanunu kapsamında kabahat olarak değerlendirilmekte ve idari para cezası tatbik edilmekte, böylece hayvanlara yönelik suçlar genellikle cezasız kalmaktaydı.  Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin de katkılarıyla hayvanlara uygulanan bu tür şiddet suçların karşılığı Kabahatler Kanununca idari yaptırım kapsamından çıkartılarak Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında hapis cezasına bağlanmıştır.5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28/A maddesince, aynı kanunun 13’üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen hususlar dışında bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır hükmü getirilmiştir.

İstanbul Başakşehir’de izlemeye dahi tahammül edemeğimiz şekilde bir köpeği ezerek kasten ölümüne yol açan şahsın yakalanması memnuniyet yaratmış ise de ifadesi alınıp serbest bırakılması vicdanları rahatsız etmiştir. Şahsın Cumhuriyet Savcılığınca yeniden gözaltına alındığı öğrenilmiştir. Eyleminin karşılığı olan en ağır cezanın verilmesini dilemekteyiz.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, insanlığın vicdanına emanet olduğuna inandığımız canlara her türlü şiddetin karşısında olacağız. Toplumda infiale neden olan bu tür eylemlerin adli makamlarımızca daha ciddi ele alınmasını bekliyoruz.