Kahverengi kokarcaların larvaları ve yetişkinleri 100'den fazla bitki türünde besleniyor ve bu nedenle tarım ürünlerine büyük zararlar veriyorlar. Dişi bireyler, tek bir yaprağın üzerine 28 yeşil yumurta bırakabiliyor ve bir sezonda 3.000 yumurta yumurtlayabildiğinden popülasyonları hızla artırma yetenekleri bulunuyor.

Bu böcekler aynı zamanda çok hızlı hareket edebilme özellikleri taşıyorlar ve günde 30 kilometre uçabiliyorlar, böylece yeni alanlara kolayca bulaşabiliyorlar.

Meyvelerde ve yapraklarda oluşturdukları hasarlar, ürünlerin aroma ve tadında acılaşmalara neden oluyor ve bu da pazar değerini düşürüyor.

Kahverengi kokarcalar, sonbaharda evleri istila ederek kışın ev içinde geçiriyorlar. Yetişkinler birkaç aydan bir yıla kadar yaşayabiliyorlar ve bina içine, alt yüzeylere, pencere ve kapı çerçevelerine, bacalara girebiliyorlar.

Düzce İl Müdürü Esra Uzun, üreticilere seslendi ve bu zararlı böceği önlemek için sonbahar ve kış döneminde evlerde görülen böcekleri elle toplamalarını ve imha etmelerini önerdi. Bu mücadele sayesinde gelecek yıl böcek popülasyonunun önemli ölçüde azalabileceğini vurguladı.

Et ve Süt Kurumu’ndan Hijyen Açıklaması! Et ve Süt Kurumu’ndan Hijyen Açıklaması!

Ayrıca, ülkemiz için önemli bir ihracat ürünü olan fındığın verim ve kalite kaybını önlemek için halkın bu konuda duyarlı olmasının büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Kahverengi Kokarcanın verdiği zararla mücadelede dikkatli olmamız ve bu zararlı böcekle etkili bir şekilde başa çıkmamız gerekiyor.