Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı öncesinde temel gıda ürünlerindeki fiyat değişimlerine ilişkin görüntülü bir açıklama yaptı.
2007 yılından bu yana Ramazan öncesi fırsatçılığa izin verilmemesi için çalışma yürüttüklerini hatırlatan Bayraktar, Birlik tarafından yapılan analizde geçen yılın Ramazan dönemi ile bu yılın Ramazan ayı öncesindeki fiyatların karşılaştırıldığını belirtti. Çalışmada ayrıca son 15 günlük süreçte üretici ve market fiyatlarındaki değişimler ürün bazında incelendi; üretici–market fiyat farkları ile aynı marka ürünlerin farklı marketlerdeki fiyat değişimleri değerlendirildi.
Geçen yıla göre Ramazan öncesi fiyat tablosu
Bayraktar, geçen yılın Ramazan dönemi ile bu yılın Ramazan ayı öncesindeki fiyatların karşılaştırıldığını belirterek şu bilgileri verdi:
Bu yıl markette 39 ürünün 32’sinde fiyat artışı, 7’sinde fiyat düşüşü gerçekleşti. Markette en fazla fiyat artışı yüzde 197,4 ile limonda görüldü. Limondaki artışı yüzde 149,2 ile kabak, yüzde 117,1 ile fındık ve yüzde 108,8 ile elma izledi.
Markette fiyatı en çok düşen ürünler ise yüzde 41,9 ile kuru soğan, yüzde 31,9 ile kuru fasulye, yüzde 26,4 ile nohut ve yüzde 18,3 ile beyaz lahana oldu.
Geçtiğimiz yılın Ramazan öncesine göre bu yıl tüketiciler limonu 3 kat, kabağı 2,5 kat, fındığı 2,2 kat ve elmayı 2,1 kat daha yüksek fiyatla satın almak zorunda kalacak.
Üretici fiyatlarına bakıldığında ise 31 ürünün 21’inde fiyat artışı, 9’unda fiyat düşüşü görülürken 1 üründe fiyat değişimi yaşanmadı. Üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 68,5 ile kuru soğanda görüldü. Kuru soğandaki düşüşü yüzde 44 ile beyaz lahana, yüzde 29,8 ile sivri biber ve yüzde 23 ile patates izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 212,7 ile limonda gerçekleşti. Limondaki artışı yüzde 160 ile antepfıstığı, yüzde 133,3 ile kuru kayısı ve yüzde 100 ile kırmızı mercimek takip etti.
28 Ocak – 12 Şubat 2026 market fiyatları
Son 15 günlük süreçte markette 41 ürünün 27’sinde fiyat artışı, 14’ünde fiyat azalışı görüldü. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 42,9 ile pırasa oldu. Pırasadaki artışı yüzde 32,1 ile marul, yüzde 27,4 ile kabak ve yüzde 25,6 ile sivri biber izledi. Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 9,6 ile yeşil mercimek oldu. Yeşil mercimekteki düşüşü yüzde 9 ile antepfıstığı, yüzde 8,3 ile nohut, yüzde 7,8 ile kuru soğan ve yüzde 6,5 ile havuç takip etti.
28 Ocak – 12 Şubat 2026 üretici fiyatları
Aynı dönemde üreticide 33 ürünün 21’inde fiyat artışı, 4’ünde fiyat düşüşü görülürken 8 üründe fiyat değişimi yaşanmadı. Üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 17 ile karnabaharda gerçekleşti. Karnabahardaki düşüşü yüzde 12,7 ile kuru soğan ve fındık, yüzde 9,4 ile patates izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı ise yüzde 47,3 ile maydanozda görüldü. Maydanozdaki artışı yüzde 36,1 ile marul, yüzde 28,8 ile mandalina, yüzde 28,6 ile havuç ve yüzde 23,9 ile pırasa takip etti.
Fiyat değişimlerinin nedenleri
Bayraktar, üretici fiyatlarındaki değişimlere ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
Kuru soğanda rekoltenin yüksek olması ve sıcaklık artışları nedeniyle depolarda bozulmalar yaşanmaya başlandı. Ürün kaybı riskini azaltmak isteyen üreticiler, kuru soğanı kısa sürede elden çıkarmak amacıyla piyasaya düşük fiyatlardan sunuyor.
Patateste piyasada durgunluk yaşanırken, alıcı talebinin zayıf olması fiyatları olumsuz etkiliyor. Talepteki azalma karnabahar fiyatlarının da gerilemesine neden oldu.
2025 yılında yaşanan zirai don nedeniyle fındık rekoltesi düştü. Ancak buna rağmen piyasada oluşan fındık fiyatlarının son dönemde manipülatif hareketlerle düşürüldüğü ifade edildi.
Aynı marka ürünlerde marketten markete büyük fark
Bayraktar, ekonomik şartlar nedeniyle marketlerde ürün fiyatlarının sık değiştiğini, maliyetler gerekçe gösterilerek aynı marka ürünlerin farklı fiyatlarla satıldığını belirtti.
TZOB tarafından Ankara’da temel tüketim maddeleri arasından seçilen aynı marka ve gramajdaki 5 farklı ürünün 4 farklı marketteki fiyatları incelendi. Çalışma sonucunda aynı markaya ait ürünlerin fiyatlarının marketten markete önemli ölçüde değiştiği görüldü.
Aynı marka ve gramajdaki ürünlerde fiyat değişimleri şöyle:
• Ayçiçek yağında yüzde 68,3
• Nohutta yaklaşık yüzde 41
• Tavukta yüzde 26,3
• Sütte yüzde 22,5
• Yoğurtta yüzde 19,9
1 litre X marka ayçiçek yağı 109 lira 90 kuruş ile 179 lira 95 kuruş arasında değişiyor.
1 kilogram X marka nohut 109 lira 90 kuruş ile 154 lira 95 kuruş arasında satılıyor.
1 kilogram X marka bütün tavuk 95 lira ile 119 lira 95 kuruş arasında değişiyor.
1 litre X marka süt 57 lira 90 kuruş ile 70 lira 90 kuruş arasında satılıyor.
1 kilogram X marka yoğurt ise 77 lira 50 kuruş ile 92 lira 95 kuruş arasında değişiyor.
Bayraktar, artan üretim maliyetleri ve doğal afetler nedeniyle üreticilerin yeterli geliri elde edemediğini vurgulayarak, buna rağmen ürünlerin marketlerde birbirinden farklı ve yüksek fiyatlara satılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Ramazan alışverişi yapacak tüketicilere de uyarıda bulunan Bayraktar, taklit ve tağşiş ürünlere karşı dikkatli olunması, güvenilir yerlerden alışveriş yapılması ve şüpheli ürünlerin ihbar edilmesi gerektiğini söyledi. Taklit ve tağşişin önlenmesi için tüm illerde denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini belirtti.
Bayraktar, mübarek Ramazan ayının İslam âlemi ve millet için hayırlara vesile olmasını dileyerek, doğal afetlerin etkilerinin bir an önce sona ermesi temennisinde bulundu.




