Yeni yıla sayılı günler kala Tarımsal destekleme uygulama tebliği yayınladı. Üretici ekti, biçti, sattı şimdilerde ise hangi şartları yerine getirdiği taktirde destek alabileceğini yayınlanan tebliğ sonrası öğrenmiş oldu.

Tarımsal destekleme kararnamesinden sonra tebliği yayınlandı.

Tarımsal desteklemelerin, hangi ürünlerin ne kadar üretilmesi gerektiği planlanarak üreticileri bu tarımsal ürünlere yönlendirmek, teşvik etmek için, bu süreçte “destek ödemesi” yapıldığını ya da öyle yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz değil mi?

Bakalım öyle mi?

Tarımsal destekleme kararnamesi 11 Kasım 2021 tarihinde yayınlandı. Yani üretici hangi ürüne ne kadar destek alacağını 2021 yılına ait tarımsal faaliyetlerini bitirdi. Yani ektiğini ekti, biçtiğini biçti, ürününü sattı, hayvanını kestikten sonra Kasım ayının 11’inde öğrenmiş oldu.

Yine o yıla ait faaliyetlerini bitirip bir sonraki yıl ne yapacağına karar verdiğinde ise  ne ekecekse ektiği veya işlerini bitirdiği ya da üretimden vazgeçtikten sonra, 7 Aralık 2021 Tarımsal destekleme tebliği yayınlandı. Yani 2021 yılındaki tarımsal faaliyetlerini nasıl yaparsa, hangi şartları yerine getireceğini 7 Aralık’ta öğrenmiş oldu.

Bu uygulamalar ile, tarımsal ürünlerde yönlendirme nasıl yapılabilir? Tarımda geriden gelen destek ve tebliğ ile ne kadar fayda sağlanabiliyor? Sizce geriden gelen destek ve tebliğler  hedefine ulaşabiliyor mu? Şimdi bu şartlarla hangi ürünün ne kadar ekilip ne kadar mahsul kaldıracağımızı ne biz nede bakanlık öngöremiyor.