Dünkü Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yayınlanan Güney doğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya ovası projeleri kapsamında illerde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin kararname yayımlandı.
Islah projeleri bitiyor mu?
Yayımlanan karara göre yatırım konularında inşaat, yeni ahır ağıl, yapımı veya tadilatına yüzde elli hibe destek verilirken hayvan alımında ise damızlık boğa veya koç teke alımına destek vermesi ıslah projeleri bitiyor mu? Sorusu akıllara geliyor.
Kararnamede etçimi sütçümü olması belli olmazken daha önceki yıllarda 5 yıl boğa dağıtım uygulamaları yapılmıştı. Bunlardan kaç tane proje yapıldı. 20 yıldır yürüyen sığır ıslah projeleri ne olacak? Türkiye’nin yaklaşık yarısında DOKAP, DAP, GAP, KOP bitiyor mu? Bu dağıtılacak boğa ve koç tekeler neye göre dağıtım yapılacak. Etçi işletmeye etçi, Sütçü işletmeye sütçü boğa, koç, teke mi verilecek?
2014 yılında eski Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan döneminde çıkan boğa ve koç dağıtımı 2yıl devam ederken bu dağıtımda yüzde 80 hibe verilmişti. Bu boğaların dağıtımında ıslah projesine çok büyük darbe vurulmuştu. Bununla beraber hayvan hastalıkları özellikle tüberküloz ve brusella hastalıkları artarak gelmişti.
Öte yandan edinilen bilgiye göre Anadolu’nun birçok yöresinde üretici ve yetiştiriciler çıkan bu kararname ilişkin görüşlerini beyan ederken Üretici gözünden hem üreticiye darbe olacak hem de uzun yıllardır ıslah projeleri rafa kaldırılmış ve tamamen bitmiş olacak. Denildi.
Yetiştirici Gözün’den
“Uzun yıllardır ıslah için çalışmalar yaptık. Karşılığında ise en güzel ve kaliteli buzağılar yetiştirdik. Boğalar dağıtıldığından beri boğadan kaynaklı buzağılarda kaliteler ve verimler çok düşük. Boğa ve koç teke dağıtımı devam ederse gerek et ve süt hayvancılığı bitecek. Bunun dışında önemli bir konu daha var ki adeta insanların sağlığı ile oynamaya alışkanlık hale gelmiş olacaklardır. Özellikle bu boğa ve koç teke dağıtımında Brusella ve tüberkülozun önüne geçilemeyecektir.
Yetiştiriciler olarak uzun yıllar emek verdiğimiz ıslah projelerinin geliştirilerek aynı zamanda artırılarak bu yönde projelerin çıkmasını istiyoruz.” Denildi.
Konu ile ilgili olarak ilgili bürokratları daha dikkatli davranmaya davet ediyoruz. Kararnameye ilişkin hiç değilse 5 er baş damızlık veya etçi yüzde elli hibeli hayvan verilemez miydi? Umut ediyoruz ki boğalar koç ve tekeler damızlık belgeli ve hastalıktan ari olarak verilmesi daha uygun olacaktır. Bölgelerdeki üreticiler bu konuları talep etmektedir.
Muhammet OLUKLU
Anadolu İzlenimleri Genel Koordinatörü