Arslan, basına ’’iyi niyet ve vicdanlı davranış’’ olarak yansıyan tüm bu müdahaleler, hayvan sağlığını ve veteriner hekimlik hizmetlerini düzenleyen 6343 sayılı “Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun” ve 5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu” kapsamında suç teşkil ettiğinin altını çizdi.

Ayrıca, medyada yer alan "veteriner hekim bulunamadığı için hastaneye gidildi" gibi haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Arslan, ‘’Ülkemizde 32 veteriner fakültesinden, her yıl neredeyse 4.000 civarı veteriner hekim mezun edilmekte, bırakın şehirleri, neredeyse her mahallede (köyde) serbest veteriner hekimler 24 saat bulunmaktadır. Ayrıca yerel yönetimlerin geçici bakımevleri, Veteriner Fakülteleri’nin hayvan hastaneleri ya da söz konusu yaban hayvanları olduğunda Doğa Koruma ve Milli Parklar 112 Acil İhbar Merkezleri ulaşılabilecek kamu kurumlarıdır’’ ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Murat Arslan, bu tür müdahalelerin artmasının nedenlerinden birinin medyanın suç olabileceğini bilmediği ve bu konuya ilgi gösterdiği olduğunu düşündüklerini belirtti. Ancak bu tür müdahalelerin veteriner hekimlik eğitimi almış kişiler dışında yapılmasının bilimsel gerçeklere aykırı ve hukuki açıdan suç olduğunu vurguladı.

Küçükbaş Hayvancılıkta Yaşanan Sorunlar Masaya Yatırıldı! Küçükbaş Hayvancılıkta Yaşanan Sorunlar Masaya Yatırıldı!

Türk Veteriner Hekimler Birliği, bu tür vakaları takip ettiklerini, ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve hukuki takiplerini sürdüreceklerini kamuoyuna bildirdi. Aynı zamanda hayvan sağlığını ve veteriner hekimlik mesleğini korumaya devam edeceklerinin altını çizdi. 

Editör: Haber Merkezi