Ankara Büyükşehir Belediyesinin Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığının Ev Sahipliğinde, Ankara Üniversitesi ve Tarım ve Gıda Etiği Derneği İşbirliği ile Depremin Tarım ve Gıda sistemine etkilerine yönelik panel düzenlendi. Üç Oturum halinde düzenlenen panele Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mekin TÜZÜN, Tarım ve Gıda Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal TALUĞ, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hasan Hüseyin Atar, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ve çok sayıda sektör temsilcileri yer aldı.

Tarımın yüzde 15’nin Kahramanmaraş’ta olduğunu vurgulayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş konuşmasında şunları kaydetti:

“Dünya devem ediyor üretimin sürmesi gerekiyor bu çiftçiler başka yerde tarım yapamazlar. Sürdürebilir Tarım için neler yapılabilir? Neler yapılması gerekir? Sorularına cevap bulmamız gerekir.

Afetten önce alınması gereken tedbirler var! Bu tedbirleri şimdi alırsak afet yaşandığında sorunları daha hızlı çözeriz.

Kolorada çok ciddi Tarım yapılıyor bizim gibi 150 200 dönemde yapılan Tarıma hobi diye nitelendiriliyor. Onlar 14 bin 15 bin dekar alanda ekim yapıyor. Kolarada daki durumu örnek alabiliriz. Tarımı ve işleyişe daha dikkat etmeliyiz.

Orta Anadolu çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya. Ankara’da eskiden nem olmazdı bu konuya dikkat çekmek için barajların yapılması ve planlanma konusuna dikkat edilmesi gerekiyor.

Sürdürülebilir bir tarım için hepimiz elimizden geleni yapacağız. Yapmalıyız. ”dedi.

1 oturum:  Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Cemal Taluğ, CHP milletvekili Orhan Sarıbal

FAO Türkiye temsilci yardımcısı Ayşegül Selışık,  Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar ile gerçekleştirildi.

FAO Türkiye Temsilci yardımcısı Ayşegül Selışık sunumunda şunları kaydetti:”

“Deprem bölgesindeki balıkçılar 40. gündür balığa çıkamıyorlar. Hatay süt üretiminde büyük sorunlar yaşıyor.  Üretim olsa da satış yapacakları yer yok diğer bir taraftan alacak kişiler ’de yok.  Tarımsal sanayi ve gıda üretimi derinden yer aldı. En büyük sorun ise deprem bölgesinden olan göç.. Bundan sonra yaklaşan Tarım faaliyetleri nasıl yapılacak? Böyle bir sorunda var. BM yardım çağrısına çıktı ilk etapta 1milyar Euro yardım olacak.

Şuan BM raporunu hazırlıyor bütün sektörlerin analizi yapılıyor.  Bu analizler 2 ayı bulacak gibi görünüyor.

Bütün illeri Ankara Üniversitesi ile çalışıyoruz. Raporlar bize yol haritası açısından bir araçtır.  Amacımız kırsalı yerinde tutabilmek adına temel ihtiyaç barınma ve gıda gibi önemli sorunları ortadan kaldırmak gerekiyor.

“Deprem Bölgesinde Tarımda alet makine kalmamış”

Depremin Tarıma olan etkileri, Kırsalı başlangıçta düşünememiş başta imkânlar gitmemiş kendi imkânları ile ayakta kalmışlar.

 İklim değişikliğini sürekli konuşacağız ya da kuraklığın sürekli konuşacağız.” Dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise tarım alanlarına havalimanı yapılmasının ve iletişim ağlarının yaşattığı ekstra zorlukları anlattı.

Adıyaman, Kahramanmaraş’ta ve Hatay da zor zamanların dostluğu bizi yaşatır. Ve yaşattı. Dedi. Sarıbal sunumunda şu sözlere yer verdi.

“T.C. Devleti bu depremde millet olarak kenetlendiğimizi ve dayanışmamızı gösterdik. Adana’dan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine depremin olduğu gün 8,5 saate vardım. En büyük sorunumuz Ulaşamadık arkadaşlar. Tarım alanlarına havaalanına yaparsanız hal böyle oluyor. Cep telefonları elimizde ama depremde hiçbir işe yaramadı.

“Ulaşımda çöktük iletişimde çöktük”

Emniyet ve asker protokolü iptal edilince Askerimiz sahaya geç indi. İnşaat sektörünü ekonominin temel dinamiği olarak görünce tablo bu kadar acı oluyor. İnsanlığın en ucuz olduğu bir ülkedeyiz.  Deprem bölgesindeki Damızlık hayvanlar yarı fiyatına satıldı. Depremzedelerimiz birde fırsatçı ile karşı karşıya kaldı.” dedi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, ise Deprem bölgesindeki tarımın gayri milli hasılaya etkilerinden bahsetti.

Bakan Şimşek’ten Tarıma Mesaj Var! Bakan Şimşek’ten Tarıma Mesaj Var!

Atar, sunumunda şu başlıklara yer verdi.

Toprak, Tarım arazilerinde geniş çaplı bir hasar olmayıp hasar ve kayıplar fay hattının üzerinde bulunan tarım arazileri ile sınırlıdır.

Tarım arazileri üzerinde çadır ve konteyner kent kurulumu daha büyük sorunlara neden olabilir.

Tarım arazilerinin tarım dışına çıkması engellenmelidir.

Su Kaynakları, İçme ve tarımsal su kaynaklarında ani kesilmeler ve düşüşler ortaya çıkmıştır. Bazı bölgelerde suyun yer değiştirdiği ifade edilmiştir. Sulama amaçlı barajlarda durum net bilinmemektedir.

IMG_2375

İlk oturumda Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, Ziraat Mühendisi, Milletvekili Orhan Sarıbal, FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık yer aldı.

İkinci oturumda ise, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Yalım, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Özyeğin Üniversitesi Yerel ve Kırsal Kalkınma Uzmanı Murat Bayramoğlu, Frankfurt School Kıdemli Tarım Uzmanı İbrahim Oğuz yer aldı.

Üçüncü oturumda ise, Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkan Yardımcısı Petek Ataman,  BAYETAV, Gıda Mühendisi, Araştırmacı, Yazar Dr. Bülent  Işık, Metrogastro Dergisi Yayın Yönetmeni,  Acil Gıda Kolektifi Nilhan Aras, Toronto Metropolitan Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Prof. Dr. Mustafa Koç yer aldı.