Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında son 5 yılda yürütülen çalışmalara ilişkin faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, atıl durumdaki tarım arazileri üretime kazandırılırken, yerli üretimi destekleyen uygulamalarla dikkat çeken destek rakamlarına ulaşıldı.

Türkiye genelinde tarımsal verimliliği artırmak ve kullanılmayan tarım arazilerini ekonomiye kazandırmak amacıyla hayata geçirilen TAKE Projesi, sahadaki etkisini artırarak sürdürdü. Bakanlığın açıkladığı verilere göre, proje kapsamında son 5 yıl içerisinde üretim sürecinin her aşamasında üreticiye doğrudan temas edildi.

Üretimin Temel Taşı: Tohum, Fide ve Fidan Desteği

Stratejik ürünlerde üretimi artırmak ve çiftçinin girdi maliyetlerini azaltmak hedefiyle yürütülen desteklere ilişkin bilanço da raporda yer aldı. Buna göre, TAKE Projesi kapsamında son 5 yılda:

• 512 bin üretici projeden doğrudan yararlandı,

• 82 bin ton sertifikalı tohum üreticilere dağıtıldı,

2025 Tarımda Akılda Kalanlar!
2025 Tarımda Akılda Kalanlar!
İçeriği Görüntüle

• 124 milyon adet fide ve fidan toprakla buluşturuldu.

Sağlanan bu desteklerle, üretimde süreklilik sağlanması ve tarım arazilerinin daha etkin kullanılması hedeflendi.

“Üretimi Güçlendiren Destekler Sürecek”

Tarım ve Orman Bakanlığı, sürdürülebilir gıda arzı ve tarımsal bağımsızlık vurgusunu yineleyerek, TAKE Projesi’ne yönelik kararlılığını şu ifadelerle ortaya koydu:

“TAKE Projesi ile tarım arazilerimizin daha etkin kullanılmasını sağlıyoruz. Üretimi güçlendiren, tarımda verimliliği büyüten desteklerimizi sürdüreceğiz.”

TAKE Projesi; nadasa bırakılan alanların azaltılması, işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerin meyve bahçelerine dönüştürülmesi ve münavebe sisteminin yaygınlaştırılması gibi kritik hedeflere odaklanarak uygulanmaya devam ediyor.