TVHB Merkez Konsey Başkanı Murat Arslan, yaptığı açıklamada, asbestin kanserojen bir madde olduğunu hatırlatarak, depremden etkilenen bölgelerde asbestli enkazların usulüne uygun olarak toplanmaması ve depolanmaması durumunda ciddi sağlık sorunlarının yaşanabileceğini söyledi.

Arslan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Deprem nedeniyle, binlerce canımızın bizlerden kopması sonucu toplumsal olarak yaşadığımız büyük duygusal travmayı takiben ve halen deprem bölgesindeki yurttaşlarımızın yaşadığı birçok problemin yanında, bölgeyi etkileyen çevre sorunları da insan ve hayvan sağlığını tehdit edecek hale gelmiştir. Bunlardan biri de asbesttir. Asbest, etkisi hemen belli olmayacak ama sonrasında kanser gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilecek bir tehlike olarak gündemimizde kalacak gibi görünüyor."

Arslan, asbestin, doğal yollardan oluşan lifli yapıda bir grup mineral için kullanılan ortak bir isim olduğunu belirterek, "Asbestin geçmişte birçok işkolunda kullanılmasına ve bu yaygın kullanım da kaçınılmaz olarak insanların asbestle yoğun temasına neden olmuştur. Ancak Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), asbest maddesini "kesin kanserojen" (Grup 1 kanserojen) olarak sınıflandırmaktadır." dedi.

DSÖ’den Alkol ve Tatlandırılmış İçecekler İçin Yüksek Vergi Çağrısı! DSÖ’den Alkol ve Tatlandırılmış İçecekler İçin Yüksek Vergi Çağrısı!

Arslan, Türkiye'de de asbest üretimi ve kullanımının 2010 yılında yasaklandığını ancak yasaklanan tarihe kadar inşa edilen birçok binada asbest bulunduğunu belirterek, "Depremde yıkılan veya ağır hasarlı binaların molozlarında da oldukça fazla asbest bulunduğu ifade edilmektedir. Asbest lifleri gözle görülemediklerinden bunlardan kaçınmak pek de mümkün olamamaktadır. Lifler havalandıklarında hava akımı çok az olsa bile günlerce havada asılı kalabilmekte ve solunum yoluyla akciğerlere kadar gidebilmektedir." diye konuştu.

Arslan, depremden etkilenen bölgelerde asbestli enkazların usulüne uygun olarak toplanmaması ve depolanmaması durumunda, asbestin toz haline gelerek çevreye yayılabileceğini ve bunun insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Arslan, açıklamasını şöyle tamamladı:

 "Depremden etkilenen illerimizde yaygın şekilde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Enkazın kaldırılması ve taşınması sırasında toz oluşumunu engelleyecek önlemlerin alınmaması, asbestli enkaz depolama alanlarının belirlenmemesi veya gelişigüzel çevreye dökülmesi durumunda yeraltı suları dahil su kaynakları ile tarım arazileri başta olmak üzere toprağın kirleneceği, bunun insan ve hayvan sağlığını da olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır. Molozların usulüne uygun olarak toplanması ve çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyecek şekilde depolanması bölgedeki yaşam için elzemdir. Söz konusu önlemler alınmaz ya da uygulanması takip edilmezse gelecekte ciddi sağlık sorunları yaşanacağından kaygı duyuyoruz."