Haber/Feyzanur KAYA 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcanın tarımsal ürünlere verdiği zararları ve bu zararlıyla mücadelede alınması gereken önlemleri değerlendirdi. Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında, kahverengi kokarcanın fındık başta olmak üzere birçok ürüne ciddi zararlar verdiğini ve önlem alınmaması durumunda bu sorunun daha da büyüyeceğini vurguladı.

Bayraktar, Türkiye’nin fındık üretiminde dünya lideri olduğunu belirterek, “Dünya fındık üretiminin yüzde 64’ünü gerçekleştiriyoruz ve ürettiğimiz fındığın yüzde 85’ini ihraç ederek küresel fındık ihracatının yüzde 50’sini karşılıyoruz. Ancak, kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle üreticilerimiz ciddi gelir kaybı yaşıyor. Bu zararlı kontrol altına alınmazsa Türk fındığının geleceği tehlikeye girecek ve ülke ekonomisi ağır bedeller ödeyecek” dedi.

“Zarar Giderek Artıyor”

Bayraktar, kahverengi kokarcanın Karadeniz Bölgesi’nde hızla yayıldığını ve fındık üretimine büyük zarar verdiğini ifade etti. “2017 yılında Gürcistan’dan Borçka’ya yayılan bu zararlı, Karadeniz’in tamamında tarımsal üretimi tehdit eder hale geldi. Geçen yıl kahverengi kokarcanın fındığa verdiği zarar yüzde 25’e ulaştı. Bu yıl ise randımanda yüzde 30-35 oranında düşüş, küflü ve çürük fındık oranında ise yüzde 40’a varan artış yaşandı. Bu nedenle pek çok üreticimiz fındığını satamadı. Eğer tedbir alınmazsa zararın yüzde 50-75 arasında olacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

“Üreticiler Mücadele Edemiyor”

Bayraktar, kahverengi kokarcanın sadece fındıkta değil, 300’den fazla üründe zarar oluşturduğunu belirterek, tarımsal ilaç fiyatlarının yüksekliği nedeniyle üreticilerin bu zararlıya karşı mücadele edemediğini söyledi. “Bölge genelindeki coğrafi zorluklar ve ilaç fiyatlarının yüksekliği, çiftçilerimizin mücadele gücünü kısıtlıyor. Bu konuda belediyeler başta olmak üzere tüm kurumların maddi ve ekipman desteği vermesi çok önemli” dedi.

Eylem Planı ve Çözüm Önerileri

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023-2025 Kahverengi Kokarca Eylem Planı kapsamında mücadeleye hız verildiğini belirten Bayraktar, “Bölgedeki yayılım alanlarını kontrol altına almak için 3 bin 500’e yakın feromon tuzak dağıtıldı. Ayrıca, faydalı böcek olan samuray arısının doğaya salınımı sağlandı. Bugüne kadar 35 ilde 207 bin 286 samuray arısı üretilerek salım yapıldı. Bu üretim artırılarak daha geniş alanlara yayılmalıdır” dedi.

Bayraktar, mücadelede hem kimyasal hem de biyolojik yöntemlerin kullanılmasının önemine dikkat çekerek, “Çevreye zarar vermemek adına biyolojik mücadele daha fazla inisiyatif almalıdır. Ayrıca, kokarcadan zarar gören üreticilerimizin borçları yapılandırılmalı ve düşük faizli krediler sağlanmalıdır” dedi.

Dünyanın En Büyük Tarım İşletmesinde Buğday Ekimi Başladı! Dünyanın En Büyük Tarım İşletmesinde Buğday Ekimi Başladı!

Topyekûn Mücadele Çağrısı

Bayraktar, kahverengi kokarcaya karşı tüm kurumların ve bireylerin iş birliği içinde mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. “Bu zararlıyla sadece çiftçilerimiz değil, tüm bölge halkı mücadele etmelidir. Evlerde, depolarda, boş meskenlerde ve tarım alanlarında bu zararlıyı gören herkes imha etmelidir” dedi.

Kahverengi kokarcanın tarımsal üretime olan tehdidi ortadan kalkana kadar mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirten Bayraktar, son olarak, “İlgili tüm kurum ve kuruluşların çiftçilerimizle el ele vererek bu zararlıya karşı mücadelesi başarıya ulaşmalıdır” diyerek açıklamasını tamamladı.