“Faiz dışı açık veriyoruz, borcu borçla ödüyoruz”

CHP İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “faiz dışı açık veriyoruz” sözlerine atıfta bulunarak, “Faiz dışı açık demek, borcunuzun ana parasını ödemek için dışarıdan borç aldığınız gibi, faizini ödemek için de dışarıdan borç alıyorsunuz demektir” ifadelerini kullandı.

Günaydın, 2026 bütçesinde faiz ödemelerinin 2 trilyon 742 milyar TL’ye ulaşacağını belirterek, “Milyonlarca çiftçiye tarıma ayrılan bütçe ise sadece 168 milyar TL. Yani üreticiye verilen desteğin 16,5 katı kadar parayı faize ödüyorsunuz. 23 yılın sonunda övüneceğiniz nokta varsa, o da budur” diye konuştu.

“Enflasyon düştü diyorlar ama halkın alım gücü geriledi”

Ekonomik göstergelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Günaydın, “Haziran 2023’te yıllık enflasyon yüzde 38’di, bugün yüzde 33. Yani sadece 5 puan gerilemiş. Ancak bu 29 aylık dönemde toplam enflasyon yüzde 163’e ulaştı” dedi.

Günaydın, emekli maaşlarının ve asgari ücretin enflasyon karşısında eridiğini belirterek, “En düşük emekli aylığı 7.500 liradan 16.881 liraya çıktı, yüzde 125 artmış görünüyor. Ancak enflasyondan arındırınca emeklinin maaşı yüzde 15 gerilemiş. Asgari ücret 11 binden 22 bine çıktı ama enflasyonla birlikte alım gücü yüzde 20 düştü” açıklamasında bulundu.

“Vergileri artırdınız ama vatandaşın derdine çare olmadı”

Bahçeli’den Grup Kürsüsünde Sert Mesajlar!
Bahçeli’den Grup Kürsüsünde Sert Mesajlar!
İçeriği Görüntüle

Günaydın, hükümetin vergi politikalarını da eleştirerek, “Politika faizini yüzde 8,5’tan yüzde 39,5’e çıkardınız. Dolar kuru 20 liradan 42 liraya yükseldi. Ek motorlu taşıtlar vergisi aldınız, KDV ve ÖTV’yi artırdınız. Pasaport harçları, sosyal güvenlik primleri, elektrik, doğalgaz, trafik cezaları hepsi zamlandı. Peki, bunca vergi nereye gitti?” diye sordu.

“Ekonomide tablo ağır: icra dosyaları ve konkordatolar patladı”

Türkiye’de artan borç yüküne ve şirket iflaslarına dikkat çeken CHP’li Günaydın, konkordato dosyalarındaki artışın alarm verdiğini belirtti.

“2023’te 1.516 olan konkordato sayısı, 2024’te 3.497’ye çıktı. Bu yılın ilk 9 ayında ise 4.442’ye ulaştı” diyen Günaydın, batık kredilerdeki artışa da vurgu yaptı:

“Haziran 2023’te 168 milyar lira olan takipteki krediler bugün 519 milyar liraya çıktı. İcra dosyası sayısı 21,8 milyondan 25 milyona yükseldi. Her ay yaklaşık 900 bin yeni icra dosyası açılıyor.”

“Biraz dışarı çıkın, pazara gidin”

Konuşmasının sonunda hükümet sıralarına seslenen Günaydın, “Bu turuncu koltuklarda oturarak hayat okunmuyor. Biraz dışarı çıkın, azıcık pazara gidin, halkın yaşadığı gerçek enflasyonu orada görün” diyerek sözlerini tamamladı.