Çilek toprağa şubat ayında ekilir, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yetişmeye başlar. Rengi, kokusu ve araması ile pazar ve manav tezgâhlarını süsleyen çileği mart ayından haziran sonuna kadar afiyetle tüketebilirsiniz. -10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever. Çilek dikimi serin ve nemli havalarda yapılır.

Çilek az kalori karşılığında çok fazla besin değeri verir

Bu harika meyvenin sağlığa da inanılmaz faydaları vardır. Çilek, kanser, diyabet, inme ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini azaltmaya yardımcı olan C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zengindir. Aynı zamanda mükemmel bir kaynaktır.  Çilek ayrıca lif ve folik asit dahil olmak üzere önemli vitamin ve minerallere sahiptir. Aynı zamanda Çilek, elma ve muz gibi diğer popüler meyvelerden daha az doğal şekere sahiptir.

İnsan vücuduna iyi gelen değer ve vitaminler olan, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve K vitamini barındırır. Tatlı ve sulu olan çilek aynı zamanda oldukça besleyicidir. Beyin ve bağırsak sağlığını da fazlasıyla destekler.

Uzmanlara göre, çilekler bir antioksidan güç merkezidir. Diyete çilek eklemek, potansiyel olarak kalp ve kan damarlarını destekler,  vücudun iltihaplanmasının önüne geçer. Uzmanlar, özellikle mevsiminde sekiz orta boy çileğin tüketilmesini tavsiye ediyor. Araştırmalara göre çilekte, portakaldan daha fazla c vitamini vardır.

Beyin Gücünü Artırır

Beyin yaşlandıkça zihinsel keskinliğin bir kısmını kaybedebilir, Ancak araştırmalara göre, yaşlandıkça çilek yemek beynin işlem gücünü koruyor. Yapılan araştırma sonucu, çilek yiyen kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının yüzde 34 daha az olduğunu gösterdi.

Kalp hastalığına karşı koruyucu

Araştırmalar, çileğin kalp hastalığı ve felce yol açabilecek çeşitli durumların yanı sıra kalp hastalığı olasılığını artıran diyabetin önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

İç iltihaplanmayı azaltır

Yaygın bir iç iltihaplanma, kalp hastalığı dâhil olmak üzere birçok hastalığa neden olur. Zayıf beslenme, düşük fiziksel aktivite ve sigara içmek vücutta iltihaba neden olabilir. Çileğin içinde yer alan antioksidanlar bu iltihaplanmanın önüne geçer.

Kan şekerini dengeler

Kanda yer alan fazla şeker Tip 2 diyabet için bir risk faktörüdür. Kan şekeri seviyesini dengelemek istiyorsanız çilek tatlı ihtiyacını gidermek için harika bir çözüm yoludur. Yapılan bir araştırmada, çilek yiyen insanların yüzde 26 daha az insülin salgıladığı tespit edildi.

çilek resim 3

‘’Karbonhidratlar Yağlanmaya Neden Olur’’ Efsanesi Doğru mu? ‘’Karbonhidratlar Yağlanmaya Neden Olur’’ Efsanesi Doğru mu?