Küçükbaş Hayvancılıkta Yaşanan Sorunlar Masaya Yatırıldı! Küçükbaş Hayvancılıkta Yaşanan Sorunlar Masaya Yatırıldı!

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, sektörün sorunlarını ve Bakanlıktan taleplerini  İbrahim Yumaklı'ya açıkladı. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik başkanlığındaki Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerini kabulünde küçükbaş hayvancılık sektörüne ilişkin birtakım değerlendirmelerde bulunuldu.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik tarafından sektörün sorunları ve Bakanlıktan talep edilen hususların dile getirildiği kabulde Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Gümen ve Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik de yer aldı.

6-5

Genel Başkan Çelik, 1.5 saat süren görüşmede Bakan Yumaklı’ya teşekkür ederek 2024 yılının küçükbaş hayvancılıkta atılım yılı  olmasını arzu ettiklerini söyledi. Küçükbaş hayvancılığın belli başlı önemli sorunlarını ve çözüm önerilerini Bakan Yumaklı’ya aktardıklarını belirten Çelik,  kayıtlı tüm hayvanlara Şubat veya Mart aylarında bir defaya mahsus olmak üzere yem desteği verilmesinin yetiştiricilere kış aylarında rahat bir nefes aldıracağını ifade etti. 

Kırmızı et üretimi içerisinde yüzde 27 olan küçükbaş hayvancılığın payının artırılması suretiyle tüketicinin sofrasına ucuz et girmesini istediklerini belirten Çelik, market ve kasaplarda kırmızı et fiyatlarının 500-600 liraya çıktığını ve bu artışta başka illerden getirilen hayvanların Balıkesir’de kesilip Balıkesir kuzusu gibi satışının ek nakliye ve lojistik giderlerden kaynaklandığını ve bu konuda önlem alınması gerektiğini söyledi. Çelik, ayrıca besilik hayvan veya et ithalatının azaltılması noktasındaki görüşlerini de Bakan Yumaklı ile paylaştı.

Genel Başkan Çelik, ekip ruhu ile hareket edilip destek kalemleri ile ilgili görüşlerinin alınması gerektiğine işaret ederek 300 bin civarında küçükbaş hayvan yetiştiricisi olmasına rağmen çoban istihdam desteğinden faydalanan işletme sayısının yeterli olmadığını dolayısıyla her işletmenin anaç koyun keçi destek başvurusunda bulunurken işletme başına çoban desteği de verilmesi gerektiğini kaydetti.

4 (1)

Koyun Keçi Yetiştirici Birliklerinin mali yönden güçlendirilmesinin gereğine işaret eden Çelik, Tarımsal Desteklemeler Kararnamesinde yer alan Birlikleri Güçlendirme Payının artırılmasını  talep ederek küpe ve küpeleme işlerininin Birlikler tarafından yapılması hususlarına değindi. Ayrıca desteklemeler kapsamında yetiştiricilerin müracaatlarının bağlı bulundukları il birliklerine yaptıkları için il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından her yetiştirici için dosya ücretinin döner sermaye için talep edildiğini belirten Çelik, bu yanlış durumun önüne geçilmesi için Bakan Yumaklı’dan yardım isteyerek bu uygulamanın kaldırılması talebinde bulundu.

Çelik, Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı projesindeki maliyet artışlarının göz önünde bulundurarak destekleme kalemlerinin de o oranda arttırılması gerektiğinin kaçınılmaz olduğunu dolayısıyla tarım danışmanlarına verilen desteğin de yeterli gelmemesi nedeniyle mağduriyetlerin giderilmesi hususunda imkanlar dahilinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Genel Başkan Çelik; kurban bayramlarında yaşanan sorun ve sıkıntıların temelinde her ağacın dibinde bir dernek kurulduğunu ve kurban amacının dışına çıkarak iyi niyetli olmayan kuruluşların yoğun bir çaba içinde olduklarını belirterek gerekli tedbirlerin alınması hususunda görüşlerini dile getirdi.

Genç çiftçi hibe desteklerinin yeniden başlatılması gerektiğini vurgulayan Çelik, bu projelerin yeniden gündeme alınması gerektiğini söyleyerek sektörün sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin detaylı bir raporu Bakan Yumaklı’ya takdim ettiklerini kaydetti.

Bakan Yumaklı ise dile getirilen konuları not ederek çözüm noktasında tüm sorunların üstesinden gelinebileceği mesajını verdi. Bakan Yumaklı, küçükbaş hayvancılıkta hem verimlilik hem de sayıyı artıracak bir düzenleme yapacaklarını belirterek küçükbaş hayvan et tüketiminin artırılması için de çaba sarfedileceğini söyledi.

Genel Başkan Çelik, kabulün son derece verimli geçtiğini belirterek “ Sayın Bakanımızın bizlere sergilemiş olduğu sıcak yaklaşımı, samimi duruşu ve alakaları ile ilerleyen zamanlarda tarım sektörümüzün gelişmesi için önemli kapılar aralayacağı açık bir şekilde görülmüştür. Bu vesile ile Sayın Bakanımıza minnettarız.” dedi.

Editör: Haber Merkezi