Rekabet Kurumu, süt ve süt ürünleri sektörüne yönelik denetimlerini hız kesmeden sürdürüyor. Kurum bu kez uzun süredir tartışma konusu olan “süt karşılığı yem” uygulamasına karşı harekete geçti.
Yapılan incelemelerde, bazı sanayicilerin çiğ sütü yalnızca kendi sattıkları yemlerle birlikte satın aldıkları, üreticilerin ise bu süreçte zorlama ve haksız şartlara maruz kaldığı tespit edildi.
Kurumun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, sanayiciler üreticiden sütü düşük fiyattan alırken, yemleri piyasa değerinin üzerinde satıyor. Ayrıca yem-süt paritesine uyulmadığı, ödemelerin üretici aleyhine geciktirildiği belirlendi. Uygulamanın gönüllülük esasına dayanması gerekirken, fiilen zorunlu hale getirildiği de ortaya çıktı.
Bu tespitlerin ardından Ak Gıda, Danone, Pınar Süt, Sek, Sütaş, Yörsan, Teksüt, Panagro/Konya Şeker, Muratbey, Tarım Kredi gibi önemli markaların da aralarında bulunduğu 39 firma hakkında soruşturma başlatıldı.
Üretici Lehine Yeni Kurallar
Rekabet Kurulu, aldığı kararlarla sanayicilere bazı yükümlülükler getirdi:
• Üreticiler yem almaya zorlanamayacak.
• Gönüllü olarak yem almak isteyenlere marka veya miktar dayatılmayacak.
• Çiğ süt üretim sözleşmelerinde yer alan vade, taban fiyat, prim, parite ve gönüllülük maddelerine uyulacak.
• Aykırı hareket eden sanayicilere Kanun’un 17. maddesi uyarınca idari para cezaları uygulanacak.
Ayrıca sanayiciler, üreticilerin haklarını içeren bilgilendirme metinlerini tüm çiğ süt üreticilerine iletmekle yükümlü olacak.
Rekabet Kurumu bu kararla, üreticilerin pazarlık gücünü artırmayı ve haksız şartlara maruz kalmalarını önlemeyi amaçlıyor.